Overleg Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/De vrouwen die je nooit hebt ontmoet 2018

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vragen en overleg kan op deze pagina gebeuren.

"Als je graag wilt weten hoe je het verschil man-vrouw kunt laten vervagen terwijl je Wikipedia bewerkt"[brontekst bewerken]

In ieder geval niet door dit soort seksistische "ontwikkelingshulp". Allerlei acties organiseren om de indruk te wekken dat de vrouw zo zwak en ondervertegenwoordigd is op Wikipedia dat zij dringend hulp nodig heeft om op gelijk niveau te komen met de man helpt bepaald niet. Vrouwen die een artikel verdienen (vanwege hun prestaties! Niet omdat ze een vrouw zijn zoals ook deze actie weer suggereert) op Wikipedia krijgen dat ook wel. Geslacht hoort daarbij totaal irrelevant te zijn. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 5 mrt 2018 11:36 (CET)

Hoi LeeGer,
Toch blijkt dat niet uit de cijfers: zo gaat slechts 16% van onze biografieën over een vrouw en identificeert 12% van onze schrijvers zich als vrouw. Dat, terwijl wel 48% van onze lezers vrouw is. Zijn vrouwen in onze maatschappij dan werkelijk zo onbelangrijk als deze cijfers schetsen, of is er misschien toch sprake van een gap in onze artikelen? Ik denk toch echt dat laatste. Wat extra aandacht is dan echt niet verkeerd. Ciell 5 mrt 2018 12:15 (CET)

Misleidende titel[brontekst bewerken]

Ik verbaas me een beetje over de titel van dit project ('De vrouwen die je nooit hebt ontmoet'), die deelnemers aan de wedstrijd lijkt te verbieden over vrouwen te schrijven die zij wél hebben ontmoet. Überhaupt is de vraag wat er zo belangrijk is aan het al dan niet ontmoet hebben van de te beschrijven vrouwen. Zou er sprake kunnen zijn van een vertaalfout? Als ik het namelijk goed begrijp, is dit project in 2015 door de Argentijnse Wikimediavereniging gestart onder de titel 'La mujer que nunca conociste'. Dat kán onder meer 'De vrouw die je nog nooit hebt ontmoet' betekenen, maar een betere vertaling lijkt me in dit verband iets als 'De vrouw die je nooit hebt leren kennen' > 'De vrouw die je nog niet kent' > 'De vrouw van wie je nog niet eerder had gehoord'. Al ben ik me ervan bewust dat ook dat weer verwarring kan oproepen ('Mag ik dan niet schrijven over vrouwen van wie ik al wél gehoord heb?'), maar dat geldt dan evenzeer voor de oorspronkelijke titel. Het beste zou wellicht een ondubbelzinnige titel zijn als 'De vrouwen die ten onrechte onbekend zijn gebleven'. Marrakech (overleg) 8 mrt 2018 12:47 (CET)

Wat die Spaanse titel betreft: klopt het echt wel dat deze wedstrijd voor het eerst op de Engelstalige Wikipedia is gehouden? Uit deze pagina valt hoe dan ook op te maken dat er van 8 tot en met 12 april 2015 in ieder geval al zo'n wedstrijd op de Spaanstalige Wikipedia heeft plaatsgevonden. Marrakech (overleg) 8 mrt 2018 16:57 (CET)

Vorig jaar is de titel zo een eerste maal gebruikt maar ik ben zelf ook akkoord dat 'De vrouw die je nooit hebt leren kennen' me een betere titel lijkt. Betreffende de geschiedenis heb ik ook de pagina van vorig jaar overgenomen, dat moeten we zeker eens nakijken. KroySquare.jpgDirkVE overleg 9 mrt 2018 05:52 (CET)
Goede input voor volgend jaar Marrakech, dankjewel! Ciell 12 mrt 2018 20:21 (CET)

Interessant?[brontekst bewerken]

https://www.nytimes.com/interactive/2018/obituaries/overlooked.html Marrakech (overleg) 4 apr 2018 15:25 (CEST)

Ja zeker interessant! KroySquare.jpgDirkVE overleg 4 apr 2018 16:35 (CEST)
Hoewel ik moet zeggen dat weinig van deze vrouwen "overlooked" werden op nlwiki. KroySquare.jpgDirkVE overleg 5 apr 2018 12:39 (CEST)