Overleg Wikipedia:Wikiproject/Help/Alfabetische index

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Wickey in het onderwerp Compliment

Toelichting bij prototype[brontekst bewerken]

Doel: Hulpmiddel voor gebruikers die al bekend zijn met wikipedia, en die een bepaalde Help-pagina zoeken. (Voor nieuwe gebruikers is een systematisch overzicht handiger). Deze pagina is uitdrukkelijk niet bedoeld om alle helppagina's op te sommen.

  1. Alle trefwoorden waarmee iemand redelijkerwijs naar Help zou kunnen zoeken moeten hier opgesomd worden, met daarbij een lijst met informatieve pagina's.
  2. Meerdere trefwoorden kunnen voor een pagina worden opgenomen, bijvoorbeeld Bronvermelding, Voetnoten, Noten, en Referenties. Je weet namelijk niet met welk woord de gebruiker gaat zoeken.
  3. Een link kan bij meerdere trefwoorden gezet worden. Bijvoorbeeld Help:Gebruik van interwiki-links vindt je zowel onder "Links" als onder "Interwiki-links". Desgewenst kan er ook naar een ander trefwoord verwezen worden met Zie ... of Zie ook ....
  4. De volledige links, inclusief naamruimte (Help: of Wikipedia") moet opgenomen worden, omdat men niet altijd bij voorbaat weet of iets in de Help-naamruimte of de Wikipedia-naamruimte staat.
  5. Uitsluitend pagina's waar de Help-zoeker iets aan heeft, moeten worden gelinkt.
  6. Als er meerdere nuttige links voor een trefwoord bestaan, moet zoveel mogelijk de 'nuttigste' link vooraan gezet worden.
  7. Pagina's die eenvoudig bereikbaar zijn vanuit gerelateerde pagina's hoeven hier niet bij te staan. Bijvoorbeeld, als Help:Gebruik van bots en Wikipedia:Bots al in de index staan, hoeft Wikipedia:Aanmelding botgebruikers er niet bijgezet te worden, want die is via die andere twee pagina's snel genoeg te vinden.
  8. Soms is het handig om naar de hoofdnaamruimte te linken (bijvoorbeeld voor Wikisoftware), of naar een sjabloon (bijvoorbeeld Sjabloon:Coördinaten) als daar de informatie te vinden is, of naar een hele categorie (bijvoorbeeld, gebruikers die een Infobox wil plaatsen, vinden op Categorie:Sjablonen infobox genoeg informatie)

Deze index is een aanvulling bij overzichtspagina's als Help:Inhoud - beslist geen vervanging.

Als de pagina gereed is, kan hij in Sjabloon:Helpmenu worden opgenomen.

Ter vergelijking: Zie de index-pagina van de Duitstalige wikipedia: de:Hilfe:Index, en:Wikipedia:Editor's index to Wikipedia

Opmerking: De "Zie (ook)" verwijzingen linken naar de letter van het alfabet die boven het relevante trefwoord staat. Ik heb het helaas niet voor elkaar gekregen om rechtstreeks van het ene naar het andere trefwoord te linken.

Verzoek: Ingrijpende wijzigingen graag toelichten op de overlegpagina. Op- en aanmerkingen zijn daar ook welkom. Johan Lont (voorbehoud) 12 feb 2008 18:09 (CET)Reageren

Voorstel tot wijziging[brontekst bewerken]

Ik zou de links direct erbij zetten. Dus niet links Bots en rechts Help:Bots, maar in een keer [[Help:Bots|Bots]], dat staat beter. Rubietje88 12 feb 2008 18:54 (CET)Reageren

Ik heb dat overwogen. Op de:Hilfe:Index hebben ze het ook zo gedaan als jij het voorstelt, en ik ben het met je eens dat het er mooier uitziet. Ondanks die argumenten laat ik de Help: of Wikipedia: er liever voor staan. Heel vaak staat de informatie namelijk verspreid over die beide naamruimtes, bijv. (Help:Gebruik van categorieën -- Wikipedia:Categorieënschema) en (Wikipedia:Doorverwijspagina -- Help:Doorverwijspagina). Dan kan er gemakkelijk verwarring ontstaan. Om de kans op verwarring te verkleinen, wil ik liever de complete naam gebruiken.
We kunnen eventueel de verschillende methoden uitproberen (er zijn nog wel meer variaties mogelijk), kijken wat anderen er van vinden, en dan kiezen voor de oplossing die de breedste steun krijgt.
Ik houd er zometeen voor vandaag mee op. Johan Lont (voorbehoud) 12 feb 2008 19:46 (CET)Reageren


Alfabetische index van helppagina's[brontekst bewerken]

<onderstaande gekopieerd vanaf Overleg Wikipedia:Wikiproject/Help>

Als aanvullende ingang tot de help leek mij een alfabetische index nuttig. Ik heb daarvoor een prototype gemaakt, die nog wel verder moet worden aangevuld.

Johan Lont (voorbehoud) 12 feb 2008 18:12 (CET)Reageren

Hallo Johan, geen slecht idee! Maar even samenvattend wat er nu aan mogelijkheden zijn. Je kunt zoeken via de zoekfunctie, navigeren via de help-pagina's, via het totaaloverzicht van de helppagina's, en terminologie opzoeken in de lijst van begrippen met doorverwijzingen (moet nog verder worden uitgebreid). Daarnaast bestaat er ook (een voor nu) tijdelijk overzicht op: Wikipedia:Wikiproject/Help/Naamruimte. Je idee vind ik interessant en zou een aanvulling kunnen zijn om mensen te helpen vinden wat ze zoeken. Het enige wat ik em afvraag is of het dit niet dubbel is aan de terminologiepagina. Bij de terminologie staan er misschien wat woorden die uitleg geven aan de betekenis, maar vermelden ook waar men hierover verder kan kijken. De vraag is of er duidelijk onderscheid gemaakt kan worden tussen de terminologiepagina en de indexpagina, of dat ze eerder beide hetzelfde beogen met dien verstande dat de terminologiepagina ook uitleg geeft aan begrippen. De Duitse index-versie ziet er heel anders uit. De versie die je gemaakt hebt lijkt voor een deel op de terminologiepagina. Belangrijkste is dat de pagina onderhoudsvriendelijk is. Maar het is zeker een idee om over na te denken. Romaine (overleg) 12 feb 2008 18:45 (CET)Reageren
Zou je misschien je opmerkingen naar Overleg Wikipedia:Wikiproject/Help/Alfabetische index willen verplaatsen? Ik heb daar ook een opmerking en wijzigingsvoorstel van Rubietje88 gehad. Ik zou het overleg over de opzet en wenselijkheid van die alfabetische index graag daar bij elkaar hebben. Johan Lont (voorbehoud) 12 feb 2008 19:58 (CET)Reageren

<einde knip- en plakwerk>

De terminologiepagina en de alfabetische index kunnen samengevoegd worden, maar dat komt de bruikbaarheid niet ten goede.
De terminologiepagina heeft de volgende functies:
  • "Ik zie een term die ik niet begrijp, en daarom wil ik opzoeken wat die term betekent. "
  • "Ik wil wat meer weten over Wikipedia, en om de discussies te kunnen volgen ga ik nu eerst de terminologiepagina doorlezen. "
De alfabetische index heeft de volgende functies:
  • "Ik meen me te herinneren dat er ergens informatie is over X, waar kan ik die pagina vinden? "
  • "Zou er ook informatie zijn over het onderwerp X?"
Als je op de alfabetische index de uitleg bij de termen zet, wordt die pagina veel langer, en daardoor wordt het lastiger om er iets in te vinden.
Op de alfabetische index kunnen verschillende trefwoorden geplaatst worden voor dezelfde begrippen. De een zoekt naar "Bronvermelding", de ander naar "Voetnoten" of "Noten" en de derde naar "Referenties". Het heeft dus zin die vier woorden allemaal in de alfabetische index te gebruiken, maar eigenlijk hoeft géén van die woorden in de terminologielijst opgenomen te worden.
De onderhoudsvriendelijkheid van deze pagina kan een probleem zijn, omdat er geen automatische index-functie is. Maar als hij om de paar maanden eens wordt gecontroleerd, dan kan hij zonder veel moeite redelijk up-to-date worden gehouden. In elk geval zodanig dat hij goed bruikbaar blijft in de praktijk. Johan Lont (voorbehoud) 12 feb 2008 20:45 (CET)Reageren

De index staat intussen op Help:Alfabetische index en wordt daar verder ontwikkeld. Johan Lont (voorbehoud) 14 feb 2008 10:23 (CET)Reageren

Compliment[brontekst bewerken]

Uitstekend overzicht. Vooral houden zo. --Wickey 14 feb 2008 10:43 (CET)Reageren