Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:134.184.232.95

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Hoyanova in het onderwerp Auteursrechten
Waarschuwing - vanuit deze onderwijsinstelling is vandalisme gepleegd op Wikipedia
Vrije Universiteit Brussel (BE)

Beste anonieme gebruiker, momenteel surft u via het netwerk van uw hogeschool of universiteit. Iemand heeft vanaf hier vandalisme gepleegd op Wikipedia. Door het mogelijk grote aantal studenten en docenten achter deze internetaansluiting is mogelijk dat dit overleg voor iemand anders bedoeld is. Als u niets met het vandalisme te maken hebt moedigen wij u aan uw verworven kennis op Wikipedia te plaatsen. Voel u vrij en ga uw gang!

Maar: als u iemand bent die bewust fouten of beledigende opmerkingen in Wikipedia-artikelen maakte, dan geldt deze waarschuwing.
Wanneer het vandalisme doorgaat kan besloten worden de internettoegang te blokkeren. Iedereen die via deze aansluiting bewerkt kan dan niets meer wijzigen. Het lezen van de encyclopedie is wel nog mogelijk. Wilt u niet gestoord worden door de blokkades dan kunt u een gebruikersnaam aanmaken (niet via deze aansluiting). Informatie voor beheerders van publieke computers staat hier

Standaardbrief in geval van vandalisme 

Geachte heer, mevrouw,

Deze e-mail ontvangt u in verband met vandalisme op Wikipedia (https://nl.wikipedia.org) gepleegd vanaf het IP-adres (het unieke kenteken op internet) van uw school.

Wikipedia is, zoals u vermoedelijk bekend is, een encyclopedie op het internet. Bezoekers kunnen hierop niet alleen artikelen raadplegen, maar ook wijzigingen in artikelen aanbrengen en nieuwe artikelen aanmaken.

Ik heb als vrijwilliger van de internetencyclopedie Wikipedia geconstateerd dat in de afgelopen tijd herhaald vandalisme is gepleegd op Wikipedia vanaf een IP-adres dat aan uw school toebehoort. Dit vandalisme is inmiddels teruggedraaid, maar de frequentie en/of de aard van het vandalisme heeft ons doen besluiten om uw school meerdere malen te blokkeren. Dit betekent dat ook goedwillende leerlingen en medewerkers niet meer kunnen bewerken op Wikipedia (het raadplegen van Wikipedia en het printen van artikelen blijft wel mogelijk). De lengte van de blokkades vindt u in het dossier van het IP-adres van uw school.

Het dossier van het IP-adres van uw school staat op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:134.184.232.95>.
Meer informatie kunt u vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Informatie_voor_beheerders_van_publieke_computers>.

Ik merk dat er veel vandalisme op Wikipedia van middelbare scholen afkomstig is. Wellicht kunt u hier in de ICT-lessen of mentorlessen aandacht aan besteden; ervaring leert dat het vandalisme dan vaak daalt. Meer informatie voor scholieren is te vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_voor_scholieren>.

Met diverse scholen hebben wij afspraken gemaakt over deze blokkades. Er zijn scholen die ervoor kiezen om de IP-adressen onbeperkt te laten blokkeren en er zijn andere scholen die met een aantal vrijwilligers van Nederlandstalige Wikipedia concrete afspraken hebben gemaakt om misbruikers actief op te sporen. Indien u ervoor kiest om dit te doen, komt hiervan een melding te staan op de overlegpagina van het IP-adres van uw school. Een voorbeeld hiervan kunt u vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:212.78.202.80/29>.

Mocht u nog vragen hebben, dan verneem ik dat graag van u.

Hopende op een spoedige reactie,

Met vriendelijke groet,

NAAM,

(https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:GEBRUIKERSNAAM)
  1. 7 jan 2021 15:20 (CET) scheldpagina Clarice Orsini plaatsen

Beoordelingsnominatie van BRIO Brussel[brontekst bewerken]

Hallo anonieme gebruiker, ik zag dat je een artikel hebt geschreven over BRIO Brussel. Dit artikel is naar mijn mening nu (nog) niet geschikt voor Wikipedia. De aangetroffen vorm is wel erg promotioneel. Misschien zelfs wel gekopieerd van elders. In deze vorm in ieder geval niet encyclopedisch. Het is daarom op de beoordelingslijst geplaatst en daar is ook de mogelijkheid op de geuite bezwaren te reageren. De komende twee weken kan iedereen daar zijn of haar mening geven. Bovendien kan iedereen het artikel in die periode nog verbeteren. Daarna beslist een van de moderatoren op grond van de argumenten op de beoordelingslijst en de richtlijnen of het artikel op Wikipedia kan blijven staan. Meer achtergrondinformatie is te vinden op Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst, Conventies waaraan artikelen na verloop van tijd (zouden) moeten voldoen, Relevantie van het onderwerp voor Wikipedia. Met vriendelijke groet, Brimz (overleg) 21 nov 2022 11:59 (CET)Reageren

Auteursrechten[brontekst bewerken]

Beste anonieme gebruiker, hierbij ter informatie het volgende:

U hebt pas geleden het artikel BRIO Brussel aangemaakt waarvan de inhoud geheel of gedeeltelijk blijkt te zijn overgenomen uit een andere bron. Letterlijk overnemen van teksten uit een ander medium is echter alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur of de rechthebbende van de originele tekst. Bij het overnemen van teksten loopt u namelijk een groot risico auteursrechten te schenden. Dit kan uzelf en ook Wikipedia in juridische problemen brengen. Zie ook Wikipedia:Auteursrechten. Het artikel is om deze reden voor directe verwijdering voorgedragen.

Als het door u aangemaakte artikel een duidelijk encyclopedisch relevant onderwerp betreft (dus geen reclame/promotie is voor een persoon, bedrijf of organisatie), herschrijf de tekst dan in uw eigen woorden. Door dit herschrijven kunt u ook de tekst de juiste opzet geven. Teksten op Wikipedia horen altijd neutraal geschreven te zijn. Reclame-uitingen, recensies of teksten die één bepaalde mening vertolken zijn per definitie ongeschikt voor Wikipedia. Teksten uit andere bronnen zijn meestal niet voor een encyclopedie bedoeld en daarom niet bruikbaar. Een nieuw geschreven tekst past bijna altijd beter qua stijl en opbouw dan direct van een website overgenomen tekst. Een website heeft immers een ander doel dan het bieden van encyclopedische en neutrale informatie.

Als u ervan overtuigd bent dat de tekst van de gebruikte bron qua neutraliteit en schrijfstijl wel direct bruikbaar zou zijn in de encyclopedie, en als u bovendien zelf de auteur of rechthebbende bent van de originele tekst, kunt u de tekst vrijgeven voor gebruik op Wikipedia. Dat kunt u doen door de "copyright disclaimer" onderaan uw eigen webpagina aan te vullen met "tekst is beschikbaar onder de CC-BY-SA-3.0 licentie," met een link naar de website van Creative Commons waar deze licentie beschikbaar is, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/. Een tweede mogelijkheid is de standaardmail voor vrijgave te sturen aan de vrijwilligers van ons Contactpunt. Meer informatie hierover vindt u op deze helppagina. Vermeld u dan in uw e-mail duidelijk om welk artikel en welke bron het gaat en gebruik een e-mailadres dat overeenkomt met het domein van de gebruikte bron.

Als u nog vragen heeft, kunt u die altijd stellen via de helpdesk. Met vriendelijke groet,

Hoyanova (overleg) 21 nov 2022 12:00 (CET)Reageren