Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Chieleke

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Kattenkruid
Hallo Chieleke, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.871 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Eddie van de Pol (Helmond, 14 februari 1944) is een Nederlandse judoka, sportschoolhouder en coach.

Vader Jan van de Pol en moeder Jans van Esch starten hun gezin begin jaren 30 in de Annawijk te Helmond. Vader en moeder van de Pol verwelkomen eerst zoon Jan, dochters Marie en Anna, zoon Bart en dochter Madelijn. Wanneer het zesde kind en de derde zoon Eddie wordt geboren op 14 februari 1944, is het gezin inmiddels verhuisd naar de Bindstraat in de binnenstad oost. De Bindstraat bestaat hedendaags niet meer, maar was destijds een ‘verbinding’ tussen de Hemelrijksestraat en het Hemelrijksdijkje. Na Eddie volgen zoons Harrie en Lex en is het gezin met 8 kinderen compleet.

In 1953 zet Eddie op 9-jarige leeftijd zijn eerste stap op de judomat, wanneer zijn oudste broer Jan hem meeneemt naar Judoclub Helmond. Bij de eerste clubkampioenschappen wordt hij meteen kampioen.

In 1962, wanneer Eddie 18 jaar is, wordt hij tijdens een centrale training van de Nederlandse Jiu Jitsu Bond in Amsterdam uit een groepje van 6 junioren geselecteerd om deel uit te maken van de Nederlandse ploeg. Eddie komt uit in de lichtgewichtklasse van de juniorenafdeling en mag met de Nederlandse ploeg strijden om de Europese judotitels in Essen. Zijn eerste buitenlandse judo avontuur is een feit. Tijdens zijn lidmaatschap van Judoclub Helmond wordt Eddie 8x Nederlands kampioen en 1x derde en 2x tweede van Europa. Daarnaast wint hij met zijn team 3x zilver tijdens Europese teamwedstrijden. Ook wordt hij 3x afgevaardigd naar de Wereldkampioenschappen (in 1967 Salt Lake City-Verenigde Staten, in 1969 Mexico City-Mexico en in 1971 Ludwigshafen-West-Duitsland).

In 1972 wordt hij genomineerd voor de Olympische Spelen, waarvoor hij ter voorbereiding 3 maanden in Japan verblijft. Eddie vertoeft ruim 10 jaar in de Nederlandse kernploeg, waarvan ook Anton Geesink, Peter en Jan Snijders, Wim Ruska, Martin Poglajen, Karel Gietelink en Ernst Eugster deel uitmaken. Van 1984 tot 1990 is Eddie bondscoach van de dames junioren en senioren. In 2016 roept de JBN hem uit tot coach van het jaar.

In 1963 trouwt Eddie met Marij, samen krijgen ze dochters Jolanda en Angelique.

In 1971 start Eddie met een eigen sportacademie in de gymzaal aan de Hobolaan. De sportacademie groeit snel en dat zorgt voor accommodatieproblematiek. Als tussenstap maakt Eddie gebruik van de noodlokalen die als voorloper voor het Dr. Knippenbergcollege dienen. Inmiddels is Eddie daarnaast werkzaam als sportleraar aan de Levensschool in Helmond.

In 1972 wordt Eddie genomineerd voor de Olympische Spelen in München. Ter voorbereiding hierop vertrekt hij met zijn ploeggenoten naar Tokio, Japan, waar de Nederlanders opgeleid worden aan de Tenri-universiteit. Ze worden ondergebracht in de groep van Okana, een zeer bekend Japans judoka en specialist in het ‘grondwerk’. Bij thuiskomst raakt Eddie tijdens een training echter zwaar geblesseerd aan zijn enkel, waardoor hij de Olympische Spelen in München moet missen. Het blijken de beruchte Olympische Spelen te zijn, waarbij de prestaties van judoka Wim Ruska overschaduwd worden door de bloedige Palestijnse aanslag op de Israëlische delegatie. Als enige judoka ooit haalt Ruska 2 gouden medailles tijdens één Olympische judotoernooi, maar het wordt hem verweten dat hij ondanks de aanslag in München is gebleven. Het mocht voor Eddie helaas niet zo zijn, direct na deze gemiste kans besluit hij om zelf te stoppen met de wedstrijdsport.

Als eind 1984 de christelijke kleuterschool De Vogelaar integreert in basisschool De Rank, komen de lokalen aan de Valkstraat vrij. Alle familieleden, kennissen en judoka’s worden ingeschakeld om de verbouwing te realiseren en in 1985 opent wethouder Aad Meijer Sportschool van de Pol aan de Valkstraat.

In 1986 haalt Eddie met Gerard van Deurzen zijn eerste Nederlands kampioen binnen, waarna nog vele judotalenten door Eddie begeleid zullen worden.

In 1997 weten de talentvolle judo zusjes Kim en Juul Franssen de weg naar Eddie’s sportschool te vinden. Het is het begin van een bijzondere band die Eddie in de loop der jaren met hen opbouwt. In 2011 besluit Juul Franssen te breken met haar coach Eddie, een beslissing die beiden zwaar valt. Wanneer Juul in 2017 de Judobond voor de rechter sleept, zit Eddie echter in de zaal. Nog altijd hebben zij contact met elkaar en nog altijd volgt Eddie Juul’s prestaties op de voet.

  • 8x Nederlands kampioen
  • 1962 3e EK Essen
  • 1965 2e EK Scheveningen
  • 1967 2e EK Rome
  • 1969 2e EK Teams Oostende
  • 1970 2e EK Teams Berlijn
  • 1971 2e EK Teams Göteborg
  • 1984-1990 Bondscoach dames junioren en senioren
  • 2003 Koninklijke onderscheiding
  • 2016 Coach van het jaar JBN