Overleg gebruiker:Dexisexanddsinxiscosx

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Ingonaton
Hallo Dexisexanddsinxiscosx, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.526 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Beste Dexisexanddsinxiscosx,

Is het eigenlijk wel zo'n goed idee om het artikel Tsinghua-universiteit met zo'n gigantische uitbreiding vol met anglicismen te laten staan? Er is niet echt een garantie dat iemand dit nu nogal forse artikel door wil spitten en zorgvuldig wil nagaan waar de vertaalmachine de fout inging. Ik leg je het maar eerlijk en open voor, want je hebt er natuurlijk ook wel al wat werk aan gespendeerd. Wat wordt de aanpak om van een matige vertaling naar iets acceptabels te komen? Hoe zie je dat voor je? Vriendelijke groet, Ingonaton (overleg) 6 apr 2023 00:45 (CEST)Reageren

Beste,
Dank voor de reactie, die mij plausibel lijkt. Ik moet het artikel (geschiedenis) eerst nog afwerken t/m 2023, en dan met de borstel erdoor en opruimen, en hopelijk daarna ook nog een gallery.
Alle hulp is welkom! Mss. heeft U nog ideeen?
In elk geval: U kan gerust (alvast) enkele voorbeelden doorgeven van zware (inhoudelijke) fouten / kemels die asap zouden moeten gecorrigeerd of mss. gewoon nog eens gedouble-checkt worden??? Dan kijk ik dat zeker na.
Anders probeer ik eerst prioritair het deel met de recente geschiedenis af te werken. Ik wil immers eerst een stevige basis leggen waarop anderen daarna kunnen verder bouwen, al ga ik ervan uit dat ik dat daarna mss. vooral ook zelf zal moeten doen - ik weet idd. niet hoeveel mensen er in dit artikel geinteresseerd zijn, of eraan willen/durven meewerken. In ieder geval, de Engelse versie - waaraan volgens mij ook het een en ander aan schort - heeft een Level 4 prioriteit (= Top 10.000).
Laat u gerust nog iets weten?
mvg, Dexisexanddsinxiscosx (overleg) 6 apr 2023 01:36 (CEST)Reageren
Beste Dexisexanddsinxiscosx,
Het beste is denk ik om alle bronnen, voor zover je ze niet zelf hebt gelezen, te verwijderen. Je bron was namelijk niet die bronnen, maar wat anderen van die bronnen maakten. Wat er namelijk is gebeurd (corrigeer me als ik dat niet goed heb) is dat je met een vertaalmachine vanuit één of meerdere anderstalige artikels over de universiteit hebt gewerkt. Welke talen nam je als bron? Het is verplicht om dit sjabloon aan een artikel toe te voegen, dat het een vertaling betreft: Sjabloon:Bronvermelding anderstalige Wikipedia. Als je die wilt toevoegen (of meerdere exemplaren, in het geval van meerdere brontalen), heel goed. Als dat sjabloon er niet bijstaat, dan is niet aan de licentie voldaan - dan hoort het verwijderd te worden. Mvg, Ingonaton (overleg) 6 apr 2023 14:07 (CEST)Reageren
Beste Ingonaton,Dank voor je constructieve input:
1. Mbt. bronvermelding: AKKOORD ... ik moet dit inderdaad (soms wel) / (soms niet) nog eens dubbelchecken.. Zou geen probleem mogen zijn, maar is vaak nogal een moeras waar ik moeilijk kortstondig in/uit geraak.. plots staan er weer 10 tabs extra open, en ben ik alweer een uurtje verder. Gelukkig heb ik enkel uit talen gewerkt die ik zelf voldoende beheers. Daarnaast is er voor de ('externe') bronnen eigenlijk bijna geen vertaler gebruikt (om niet met copyright problemen geconfronteerd te worden); minstens heb ik die zinnen voldoende herschreven.
Waar nodig is het idd. nodig om die referentiesjablonen ((Sjabloon:Bronvermelding anderstalige Wikipedia.)) goed toe te passen / in te vullen, en terug te verwijzen naar de originele tekst. Ben daar al op gestoten (er stonden ook soms aankondigingen van wiki die aangaven dat dit automatisch zou gaan, maar om een of andere reden werkte dat niet).. had de indruk dat dit nogal omslachtig is, en heb daarom besloten dit op het eind te doen, hopelijk heel binnenkort. Anders maak ik onderweg mss. fouten, en dan moet ik mss. 3 keer opnieuw beginnen. Ik kijk dit ASAP nog eens na.
2. Daarnaast is er bijvoorbeeld (onder andere) ook nog een probleem met :
- sommige andere refs die ik zelf heb toegevoegd, en die ik ook nog moet opruimen (ook nog niet allemaal volledig in sjabloon ingevoerd);
- fotomateriaal van wikimedia etc., mbt (c), (TM), Fair Use, jurisdicties, etc. Daarin heb ik ook geen ervaring, en heb al ondervonden dat dit ook niet zo eenvoudig is.. misschien ook nogal een learning curve? Zo zou er onderaan het artikel nog een gallery moeten worden toegevoegd, met bv ook enkele foto's (uit de Chinese of Amerikaanse licentie-omgeving) die aldus in nl.wikipedia moeten worden gebracht, maar blijkbaar gaat dit niet zomaar voor alle foto's,.. Daarom zijn enkele interessante foto's die wel in andere artikels in andere talen staan, nog niet opgenomen in dit artikel. Weet nog niet hoe ik dit moet doen.. en heb om die reden zelf ook nog geen foto-materiaal geupload, aangezien ik ook dit allemaal nog eens moet uitpluizen. Was van plan dit later te doen, en dan aan de tekst toe te voegen.
CONCRETE VRAAG 1: Waar vind ik hoe ik het vertaalsjabloon makkelijk kan toepassen, zonder op inconsistenties (bv inconsistente velden) te botsen??
CONCRETE VRAAG 2: Waar vind ik bijvoorbeeld hoe ik gemakkelijk (bv. via een sjabloon)
- - https://zh.wikipedia.org/wiki/File:拉倒的二校门.jpg
en
- - https://en.wikipedia.org/wiki/File:Tsinghua_University_logo_and_wordmark_in_Chinese_and_English_characters.svg
in het nl.wikipedia artikel kan toevoegen?? Licenties e.d.m. zijn eigenlijk onbekend terrein voor mij,
mvg, Dexisexanddsinxiscosx (overleg) 6 apr 2023 15:30 (CEST)Reageren
Beste Dexisexanddsinxiscosx,
  • Je antwoord is niet echt begrijpelijk. Het gaat niet om dubbelchecken. Het gaat erom dat de bronnen die jij niet zelf hebt bekeken, dat die verwijderd worden. Je hebt namelijk niet zelf aan de hand van de bronnen het artikel geschreven, of heb ik dat verkeerd?
  • Welke copyright-problemen bedoel je, ik snap daar niet veel van?
  • Welke artikels heb je gebruikt als bron trouwens? De Engelstalige, die in het Mandarijn? Nog andere?
  • Antwoord op concrete vraag 1: Hier vind je dat. Even eerst doen graag, anders kan het artikel ieder moment verwijderd worden.
  • Op concrete vraag 2: beide afbeeldingen zijn denk ik niet toegestaan op nl.wikipedia. Die uit 1966 heeft een Template:Non-free use rationale erbij. Bij mijn beste weten kan dit niet hier. En de tweede afbeelding is vanwege hetzelfde problematisch.
Vriendelijke groet, Ingonaton (overleg) 6 apr 2023 16:35 (CEST) (voorheen Leo de Beo)Reageren
Beste Dexisexanddsinxiscosx,
Het vlot nog niet echt, met wat jij wilt en wat ik je als advies heb meegegeven (de vertaalfouten eruit bedoel ik dan). Als er gedurende dit weekend geen vooruitgang in komt (de vertaalfouten met name) dan zet ik het artikel terug naar de versie voor de grote uitbreiding, want er is op nl.wikipedia geen ruimte voor machinevertalingen. Er is geen/weinig animo voor dit soort verbeterprojecten is mijn ervaring. Mvg, Ingonaton (overleg) 7 apr 2023 22:03 (CEST)Reageren
Het artikel is teruggebracht naar voor de uitbreiding, er staan te veel vertaalfouten in anders. Ingonaton (overleg) 10 apr 2023 17:33 (CEST) (voorheen Leo de Beo)Reageren
Ingonaton,
Sorry, ik ben nieuw hier (niet als wiki-lezer, wel als wiki-auteur), dus ik vermoed dat men van mij verwacht dat ik mij zoveel mogelijk tracht aan te passen, en ik wil dat best doen,.. tot op zekere hoogte.
Immers, ik ben jouw werkwijze niet gewend. Ik zie daar 'het belang' niet van in, en ik zie daar 'het plezier' niet van in.
In alle bescheidenheid, als ik jouw optreden in het kader van (mijn recente bijdragen bij) het artikel 'Tsinghua Universiteit' afweeg tegen redelijke criteria als a) de feitelijke/vormelijke relevantie van jouw laatste tussenkomst(en) (bijvoorbeeld het maatschappelijke belang ervan, of het Wiki-gemeenschapsbelang ervan); en als ik jouw optreden afweeg tegen b) de noodzakelijkheid ervan, en tegen c) de proportionaliteit ervan; dan denk ik dat er hier iets niet klopt.
Ik had je aangegeven dat ik het artikel nog aan het afwerken was.. en dat neemt enige tijd in beslag. Ik heb er tijdens het weekend nog aan verdergewerkt en zaken aan toegevoegd, maar ik had natuurlijk ook nog andere verplichtingen. Ik hoef/kan mij toch niet te laten intimideren door jouw eenzijdig opgelegde (48 uur) deadlines? En alzeker niet voor zo een gevoelig thema, waarvoor men best extra voorzichtig tewerk kan gaan - zeker als men er (irl) op geregelde basis mee te maken krijgt. Ik dacht dat de Wikipedia-vrijwilligersfilosofie gebaseerd is op wederzijds respect en onderlinge samenwerking, en op het feit dat deze artikels niet aan dringende of dwingende deadlines onderhevig zijn, en dus niet prioritair (zeker niet binnen de 48 uur) hoeven afgewerkt te worden.. Nu jij mijn artikel verwijderd hebt, zal ik eens rustig de tijd nemen, en eens nakijken wat er eigenlijk allemaal aan de hand is, en of jouw tussenkomsten wel (zowel inhoudelijk, als qua stijl) normaal zijn.. en wat ik dan allemaal zo fout gedaan heb (of niet).
Feit: aanvankelijk (nog voor jouw dwingende interventies) had ik de intentie het artikel met spoed af te werken, maar kijk, ik ben al te laat. En ja, ik kan best met kritiek omgaan, zeker als die (in casu plausibel) terecht zou blijken te zijn. Desalniettemin vind ik dat jij hier tendeze al te voortvarend en nogal denigrerend (minstens weinig opbouwend) tewerk bent gegaan,.. jouw dringende, concrete waarschuwingen over licentie-verplichtingen en verwijderingsrisico's niet te na gesproken (die ik overigens ook proberen opvolgen had, ondanks het feit dat ik daar zoals gezegd nog geen ervaring mee heb).
En het lagere-school-toontje dat je daarbij aanslaat om mij onder druk te zetten, dat vind ik al helemaal niet gezellig.. Nogmaals: misschien terecht allemaal, kan best zijn.. Ik besef ook wel: ik heb zelf ook mijn beperkingen en ik ben hier nieuw. En ik weet inderdaad niet hoe het hier aan toegaat, dus ik wil mij bescheiden opstellen. Maar ik zie niet direct in waarom je mijn werk zo nodig moet komen onderbreken en verwijderen, en waarom ik mijn tijd nu in jou moet steken, in plaats van in het artikel zelf (dat ik nog aan het afwerken was).
VOORAL: Ik zie niet in waarom jouw originele versie (d.w.z. de oude minimalistische versie over 'Tsinghua Universiteit' die je nu terug gezet hebt) beter zou zijn dan het artikel dat ik momenteel nog aan het afwerken was... Ik vind dat weinig constructief allemaal; en dan nog met zo een dwingend (dreigend?) dominant 'Politie!!'-toontje (met een eigengereid/eigengerecht sanctieregime), waar niemand wat aan heeft. Ik zie daar absoluut de toegevoegde waarde niet van in. Mijn 'ervaring' is dat zoiets niet werkt en niks bijbrengt (zelfs niet in landen - waar ik vaak kom - waar zo een oekazes inderdaad alledaags te vrezen zijn); integendeel: dat dit de mensen afschrikt.. zeker (zoals in casu) als die mensen er pas bijgekomen zijn, of (zoals in casu) op het punt stonden dit te doen.
Gelijk ook zij, ik heb een paar vragen voor jou die ik graag beantwoord zou zien:
Vraag-1. Wie heeft jou geroepen om te doen wat je doet? Welke talen en ervaring en kennis beheers jij eigenlijk zo opperbest (in casu: over de Tsinghua Universiteit), dat je hier over dit onderwerp over bijzondere competenties of bevoegdheden beschikt om mijn werk te komen beoordelen/veroordelen/bevooroordelen (inclusief een 48 uur deadline, inclusief de daaropvolgende sanctie/straf)?
Vraag-2. Ik had eerder al aangegeven dat ik niet zomaar alles in een vertaalmachine gegooid heb, zoals dat ook blijkt uit de vele passages, waar enkele anderstalige versies soms nogal een bedenkenswaardige inhoud hebben (die ook aanpassing behoeft), zodat ik van daar uit ook het een en ander heb moeten dubbelchecken en herformuleren. Ik begrijp echt niet waarom je zo blijft doorzeuren over vertaalfouten en loutere machinevertalingen (quod non), die onaanvaardbaar zouden zijn, en jouw recente dwingende, radicale tussenkomst zouden noodzakelijk maken.. Ik betwijfel dat, eerlijk gezegd. En ja, het artikel moest zeker nog eens goed gefinetuned (of ingekort, of herschikt, etc) worden, daar niet van, maar ik zie echt niet goed in in hoe jouw drastische interventie (d.w.z. de verwijdering van mijn VOLLEDIGE bijdrage) ten eerste: RELEVANT, en ten tweede: NOODZAKELIJK, en ten derde: PROPORTIONEEL zou zijn. Kan je mij dat eens uitleggen?? (Ik sta er echt op dat je dat doet).
Vraag-3. Terzelfdertijd laat je wel steeds na aan te geven of het hier over inhoudelijke dan wel over puur formele taal- of vertaalfouten zou gaan. Ik vind dat nogal simpel: mij intimideren/afdreigen (minstens onder druk zetten) over zogezegde vertaalfouten zonder te zeggen waarover het eigenlijk precies gaat - en dan zelf abrupt voor rechter en beul spelen.. Ik heb ook nooit gezegd dat ik de eventuele fouten niet zou verbeteren, wel integendeel. Welke inspanningen/bijdragen heb je zelf gedaan om het artikel beter te maken? Kan je misschien voorbeelden geven, van zaken die jij mij had aangegeven zodat die dringend / onmiddellijk gecorrigeerd konden worden?
Vraag-4. Kan je mij aub ook mededelen op welke basis jij eigenlijk spreekt voor de hele wikipedia-gemeenschap, zoals je dat pleegt (minstens: insinueert) te doen in je vorige berichten? Waar is die "ervaring" van jou dan wel op gebaseerd?
Vraag-5. Ben jij een moderator of zo?
Vraag-6. Vind je dit echt normaal? Vind je dit een leuke manier van 'samenwerken'? Wat is jouw wikipedia-trackrecord eigenlijk? Hoe gaan anderen daarmee om? Stemt iedereen daar zomaar mee in?
Vraag-7. Wie steunt jou hier eigenlijk in wat je doet?
Vraag-8. Treed jij hier alleen op, of met en/of voor derden?? Wat is jouw belang hierin? En wie zijn deze derden dan wel??
Zoals gezegd, het zou ook kunnen dat ik me vergis en dat ik het totaal bij het verkeerde eind heb.. in welk geval ik je hierbij daarvoor alvast mijn excuses aanbied; maar als ik er nog eens goed over nadenk, dan denk ik (vooralsnog) echt niet dat ik het mis voor heb,
Daarom graag spoedig antwoord op elk van de 8 bovenstaande vragen,
Met constructieve groet, Dexisexanddsinxiscosx (overleg) 13 apr 2023 21:48 (CEST)Reageren
Beste Dexisexanddsinxiscosx, Dit is een veel te lang verhaal met een waslijst aan vragen van jouw kant. Ik ga hier uiteraard niet aan voldoen.
Op de Nederlandstalige Wikipedia kijkt men met een kritische blik naar slecht vertaalde artikels en naar artikels die worden uitgebreid met slecht Nederlandstalige tekst. Je kunt niet van de gemeenschap hier vragen dat ze zomaar jouw fouten eruit halen, zelfs niet als de uitbreiding veel kleiner was. Je hebt van mij de tijd gekregen, ik heb je fatsoenlijk te woord gestaan, maar het kan niet zo zijn dat de uitbreiding blijft staan. Dat is gewoon tegen de regels en er is geen capaciteit (interesse ook niet) om lange lappen van vertaalfouten te ontdoen. Hopelijk begrijp je dat het niet anders is. Mvg, Ingonaton (overleg) 13 apr 2023 22:00 (CEST) (voorheen Leo de Beo)Reageren
Het probleem is bovendien dat de uitbreiding niet-neutraal was, en niet gericht op de Nederlandse en Vlaamse lezer. Dat zijn nog bijkomende redenen om eerst nog eens - bijvoorbeeld op een kladblok - het artikel stevig onder handen te nemen. Succes gewenst, Ingonaton (overleg) 13 apr 2023 22:24 (CEST)Reageren
Beste Dexisexanddsinxiscosx, Op je kladblok is nu door mij het artikel over de Tsinghua-universiteit geplaatst. Wat je in ieder geval hopelijk op kunt pakken:
  • Het beste is om alle bronnen, voor zover je ze niet zelf hebt gelezen, te verwijderen. Je bron was namelijk niet die bronnen, maar wat anderen van die bronnen maakten: de Wikipedia-artikels in het Engels en Chinees.
  • Er staan nog enige vertaalfouten in - die eruit halen is nog wel nodig
  • Deels is het artikel (ik denk doordat het betreffende deel dan van de Chinese wiki komt) niet gericht op de Nederlandstalige lezer. Dat vergt zo hier en daar nog wat aanpassing, zodat je op het goede publiek richt.
  • Succes en veel plezier vooral. Plaats het gerust wanneer je het gereed hebt, ik zal wel iemand anders even vragen om er nog naar te kijken, want gezien je enigszins krampachtig overkomende kruisverhoor hierboven heb je weinig vertrouwen in mij. Nu ja, so be it.
Vriendelijke groet, Ingonaton (overleg) 14 apr 2023 22:33 (CEST) (voorheen Leo de Beo)Reageren