Overleg gebruiker:HMMuller

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door Wikiklaas in het onderwerp Beschermde status van een aantal planten vervallen
Hallo HMMuller, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.159.074 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Beschermde status van een aantal planten vervallen[brontekst bewerken]

Geachte HMMuller, u verwijderde vandaag uit een drietal artikelen over orchideeën de mededeling dat de plant sinds 1 januari 2017 in Nederland niet meer beschermd is. Als reden voerde u aan dat een dergelijke mededeling zou uitnodigen tot "beschadiging, uitgraven en plukken" en "schadelijk [zou zijn] voor het voortbestaan" van de planten. Die uitnodiging staat er echter nergens. Wikipedia geeft feitelijke informatie, en tot begin dit jaar stond bij de planten die volgens de oude flora- en faunawet beschermd waren dat gegeven vermeld. Sinds op 1 januari de nieuwe natuurbeschermingswet in werking is getreden, is een fors aantal plantensoorten die beschermde status kwijtgeraakt. In België is de situatie dan weer heel anders: daar hebben veel planten die beschermde status nog wel. Ik ben ervan overtuigd dat wij er goed aan doen om die correcte informatie hier te geven. Zo moet er tegenwoordig bij de akkerboterbloem wél staan dat die beschermd is.

Ik heb de memorie van toelichting bij de nieuwe wet niet gelezen, maar duidelijk is dat de wet inzet op het beschermen van biotopen in plaats van soorten. Ik denk ook dat zoiets veel meer zoden aan de dijk zet dan een plukverbod. Rietorchis en moeraswespenorchis komen veel voor op natte plekken waar mensen moeilijk kunnen komen. Dat is hun beste bescherming. Die enkele planten die geplukt of uitgegraven worden leggen geen gewicht in de schaal in vergelijking met de aantallen die verdwijnen door biotoopvernietiging. Natuurlijk is het niet of ... of ...: men moet de effecten bij elkaar optellen, maar ook onder de oude wet werden er natuurlijk planten geplukt, uit onkunde, of uitgegraven door liefhebbers. Het verschil was dat men dan strafbaar was, maar de pakkans was erg klein. Wie een grote keverorchis plukt moet wel een kenner zijn om uitgerekend zo'n onooglijke bloeiwijze te kiezen. Ik denk dan ook dat de door u genoemde effecten van het melden van de correcte informatie er niet zijn.

Wikipedia heeft verder geen rol of verantwoordelijkheid bij de bescherming van soorten. Wikipedia heeft de verantwoordelijkheid om correcte informatie te geven. U begrijpt dat ik de door u verwijderde informatie onmiddellijk heb teruggezet. WIKIKLAAS overleg 11 jun 2017 17:02 (CEST)Reageren