Overleg gebruiker:Halandinh/Motto

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Hsf-toshiba in het onderwerp Nieuwe kopjes.

Nog een paar kanttekeningen:


" Maar de kar die je moet duwen is onbestuurbaar." Nee hoor, het betekent alleen dat je hem op dat ogenblik zelf niet bestuurt.

Als je iedereen achterna loopt, kun je zelf geen controle uitoefenen over de situatie.
De kar duwen hoeft geen 'achternalopen' te zijn. Het kan ook betekenen dat je ziet dat anderen goed onderweg zijn maar wat moeite hebben er (snel) te komen en dat je hun initiatief steunt, ze een goede reis wenst en ze even een stukje meehelpt om op snelheid te komen. Het is dan niet nodig je helemaal vooraan te 'profileren'.

Ik ben van nature iemand die graag een kar trekt.
Persoonlijk zou ik daar 'de' kar van maken -zelf heb ik anders nogal de neiging bij die zin te denken "dan ga je toch in het circus werken" ;o)

Op deze manier kan ik controle uitoefenen over de groep, waar ik een onderdeel van ben.
Stel jezelf eens de volgende vraag: Wil je controle uitoefenen over anderen/de groep of wil ik vooral niet dat anderen controle uitoefenen over jou en zie je als enige optie om dat te voorkomen dat je zelf de leiding neemt ... ?

Ik zal trachten, om er voor te zorgen, dat ik een onderdeel van de groep blijf en wil er niet boven gaan staan.
De term 'controle uitoefenen' wordt snel wel als zodanig opgevat - misschien moet je daar wat anders op vinden??

Ik zal er dan wel voor zorgen, dat ik de touwtjes in handen houd.
Zelfde. Het riekt aldus geformuleerd allemaal een beetje naar bazigheid. Als collega zou ik iemand met zulke uitlatingen scherp in de gaten houden.

Immers, hoe verder naar achteren, hoe minder je kan sturen.
Ik zie een koetsier die veel controle uitoefent en een span noeste werkpaarden die hard hun best doen en daar best trots en gelukkig mee zijn. Wie ben jij? Het voorste trekpaard ? (ik zeg hier: pas op - die beeldspraak kan ook anders worden uitgelegd/verdraaid)

Als je voorop loopt, heb je de macht om te sturen.
Dus toch macht ?

Als je de leiding in handen neemt, dan ben ik me ervan bewust, dat er maar één stuurman kan zijn.
Let op met de term 'stuurman' - mensen maken snel de sprong naar de zeevaart en dan heb je ook nog een kapitein, een reder en een klant die de vracht betaalt.

Hooguit, dat er een aantal anderen ook de kar gaan trekken; meewerkende voormannen in vakjargon.
Trekken en sturen komen weer dicht bij elkaar, met risico op verwarring. Wil je die meewerkende voormannen ook zo nu en dan een beslissing laten nemen over eigenlijk liever niet?

Als je punt twee pakt, dan gaat het dus over het nemen van initiatieven. Niemand heeft dan de echte leiding in handen, maar toch zijn er een hoop mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben. Lijkt mij een prima systeem. Veel mensen met hetzelfde doel zorgen voor meer creativiteit in het bepalen van de goede weg naar dat doel toe. Vele handen die licht werk maken, maar waarvan er ook enkele, net als jij, eigenwaarde willen putten uit het zelfstandig nemen van (in hun ogen goede) beslissingen - sturen dus. Als het lukt elkaar daar de ruimte voor te laten heb je een goede kans dat je gezamenlijk eerder je doel bereikt.

Beide systemen kunnen gemakkelijk spaak lopen:

  • Leiderschap: Indien opgedrongen gaan mensen dwarsliggen of haken helemaal af en voor één man is de kar te zwaar.
  • Groepsproject: Indien iedereen een andere kant op trekt kom je ook nergens.

Wijsheid en succes liggen dus in beide gevallen in de nuance en in het bewustzijn dat je elkaar nodig hebt, elkaar moet respecteren en iedereen de ruimte geeft om zich op zijn eigen manier te 'profileren'. Dat betekent in de praktijk dat je zelf vaak water bij de wijn moet doen en anderen (even) het roer moet laten overnemen zodat zij zich ook betrokken en belangrijk blijven voelen. Het is ook een kwestie van vertrouwen in elkaar hebben en tonen - laat het gaan, geef anderen een kans - ook (of juist) als je denkt het misschien zelf wel beter te kunnen - laat hun even sturen en sluit even achteren aan, zet je schouders eronder en neem die paar extra slingers voorlief. Ik denk dat je dan toch samen veel gelukkiger (en meestal sneller) over de streep komt.

Als je achter de kar loopt, ben je afhankelijk van de stuurman. Als hij je de shit in stuurt, heb je niks te kiezen. Ook door de stront gaan, of achterblijven. Nu weet iedereen, achterblijven is nooit goed. Je zal dus wel meemoeten. Maar zoals gezegd, je hebt geen keus, je moet mee, of je wil of niet. Zonder dat je ook maar enige invloed kan uitoefenen. Je loopt immers achter de kar.
Ik ruik eigenlijk alleen een hoop 'angst' om de touwtjes los te laten, anderen te vertrouwen. Breekt het angstzweet je uit als je in een auto op de bijrijdersstoel zit? Ook een slechte vergelijking trouwens - want daar zit immers meestal de navigator. Dat is het dus het leuke van teams. Je moet vertrouwen hebben in elkaar in het besef dat je het alleen niet kunt. Coureur en navigator leggen tijdens een rally in blind vertrouwen hun respectievelijke levens in elkaars handen en laten elk een deel van de controle los. Deden ze dat niet dan waren ze kansloos en zouden bovendien nog sneller verongelukken dan nu al het geval is.

Ik, als ICT-er, vergelijk deze mensen meer als de Servicedeskmedewerkers. Vaak heb je in deze functie alleen maar de taak om de telefoon op te nemen, een probleem te registreren en op te lossen of door te sturen. Hé TOP man. Die ServiceDeskmedewerker heeft het probleem opgelost en had daar helemaal geen leiderschap bij nodig. Of hij heeft het direct doorgestuurd naar een collega die meer weet over het onderwerp - ook opgelost. Bovendien is het probleem netjes geregistreerd. En wat heb jij, de 'leider', ondertussen allemaal gedaan om dit proces 'beter' te maken? Leiders (managers) worden in onze maatschappij zwaar overgewaardeerd. (Moraal: let op met dit soort vergelijkingen - het lijkt alsof je een beetje 'naar beneden' trapt of in elk geval duidelijk wilt maken dat jij 'zo' niet wilt zijn/leven. Dat is allemaal mooi en vooral jouw keuze enzo, maar laat mensen die 'zulk werk' wel willen/moeten doen in godsnaam ook in hun waarde en realiseer je dat je ze kei hard nodig hebt.

Ik merk dat ik wat afdwaal - en mij tijd is op. Neem dit voor wat het is - een paar eerste, en vooral ondoordachte reacties die spontaan komen bovenborrelen. Misschien heb je er wat aan. Voel je vooral ook vrij het allemaal te negeren of meteen weer weg te gooien. Het is alleen bedoeld om je te helpen nadenken over de exacte formulering van je zinnen door aan te geven wat ik er een beetje in lees (en dat dan wat uitvergroot om het duidelijk te maken). Succes & groets - Pudding

Hulde.[brontekst bewerken]

Hulde voor pudding.....

Ik heb er zeker wat aan, en het spoort mij zeker weer aan, om het geheel anders te formuleren. Ik wil mijn visie op ditgene delen. Ik ben dan ook van mening, dat het goed en correct verwoord moet worden. Maar weet ook wel, dat dit niet snel kan gebeuren. Ik laat de tekst zoals die er nu staat voor lief en zal mijn woorden zorgvuldig uitkiezen, om mijn visie hierop duidelijk te maken.

Ik praat hier vanuit mijn eigen (werkervaring). Ik heb altijd op een servicedesk gewerkt als incident-coördinator. Sta dan direct onder de teamleider van het team, maar heb wel de taak, om de incidentenstroom van de servicedesk te stroomlijnen. Er wordt verwacht, dat ik zelf initiatieven neem. Op deze manier, probeer ik de mensen te sturen, niet mijn wil opleggen.

Naar aanleiding van je vragen en opmerkingen, ga ik ook weer nadenken over mezelf. Ja, in veel opzichten ben ik wel een persoon die alles liever zelf doet, dan dat ik het aan anderen overlaat. Maar dat is alleen in onderwerpen, die me zelf interesseren. Dingen die ik zelf leuk vind.... Dingen waar ik zelf het nut van inzie. Buurman helpen met verhuizen en schilderen? Dat doet ie maar mooi zelf. Maar als de buurman in elke kamer een pc wil neerzetten en daar een netwerkje van wil maken, dan kan hij weer wel bij mij aankloppen.

Ik heb nog geen moment spijt, dat ik het hier heb neergezet én in de kroeg heb aangekondigd. Dit wordt nog eens een leerzame boel voor mij.

Hsf-toshiba 12 mei 2006 17:07 (CEST)Reageren

Prima - graag gedaan enzo. En zoals gezegd, ik hou je nu scherp in de gaten (nou ja, deze pagina dan) :o) - Pudding
Dat is niet erg. Ik ben een persoon, die in veel dingen zeer perfectionistisch is. Juist in de dingen die ik leuk vind. Dat uit zich ook in wikipedia en heb daar ook al een paar keer een discussie over gevoerd. Iets moet kloppen, of niet gemeld worden. En juist dit is een stuk, wat geschreven is, opdat jullie een beetje een inzicht krijgen over hoe ik denk. Ergo, het moet wel kloppen en goed verwoord worden. Hsf-toshiba 12 mei 2006 17:30 (CEST)Reageren

Wikistaartje[brontekst bewerken]

HSF, ik vind het laatste deel van je tekst sterk verbeterd, complimenten. (Dit zegt niks over de andere gedeelten, alleen dat ik me nu op het staartje concentreer.) Inderdaad komt samenwerking de coördinatie ten goede en kan er veel productiefs en leerzaams uit voortkomen. Ikzelf heb erg veel aan het Wikipedia:Taalcafé, en ook het Wikipedia:Schaakcafé en het Wikipedia:Sportcafé bewijzen uitstekende diensten. Dat soort denktanks kunnen we niet genoeg hebben, vind ik. Het ligt ook niet erg voor de hand om daar maar in het wilde weg te gaan kwebbelen/kibbelen, zoals in de kroeg nogal eens gebeurt. De thematiek legt immers een zekere discipline op. Er zouden meer van zulke expertisecentra moeten zijn. Dan houden we elkaar ook scherp, en praten (doorgaans) wat meer over onderwerpen waarin we goed zijn ingevoerd. Dat is geen overbodige luxe! Sterkte en succes met de verdere ontwikkeling van je pagina, en van andere initiatieven. (Waarom is er geen Wikipedia:Automatiseringscafé bijvoorbeeld, of Wikipedia:ITC-café?) Bessel Dekker 12 mei 2006 20:02 (CEST)Reageren

Ik zit eens te bekijken, naar de links die je me stuurde. Schaken is leuk, maar ik doe het alleen tegen de pc. En dan ook niet eens meer zo heel erg fanatiek, zoals eerst. Sportcafé.... Worden we niet doodgegooid met sport? En taal.... Mwah... Allen Nederlands interesseert me een beetje, maar om daar nou over te discussieren? Kan interessant worden... die houd ik wel in de gaten, maar of ik er aktief zal zijn? Mwah... Denk het niet.
Dan ga ik maar eens kijken op Categorie:Wikipedia. Hmmmmm. Ik zie geen overige cafés. Ligt dat aan mij? Heb al eerder naar zoiets gezocht, en wat denk je? Ik maak zelf maar een pagina, maar giet het wel in een andere vorm en noem het dan ook maar anders... Noem het dan ineens een project, omdat ik dan ook meteen er wat mee wil doen. Gebruiker:Hsf-toshiba/Project Categorie Noord-Brabant (Let op! Het is aan de bovenkant weer druk en kleurig :D ) Maar je zou eens moeten kijken naar Categorie:Noord-Brabant. Die wil ik opschonen. Liefst daar 0 artikelen, want ik ben van mening dat het een verzamelcategorie is. Maar als ik dan kijk naar Categore:Noord-Holland..... Maar goed, wat ik dus wil zeggen, ik mis dan nog wel een soort van café waar Brabanders met elkaar kunnen kletsen en overleggen. Hsf-toshiba 13 mei 2006 00:04 (CEST)Reageren

Nieuwe kopjes.[brontekst bewerken]

Er zijn nu nieuwe kopjes. Ben nog niet helemaal tevreden.... maar het gaat vooruit. Hsf-toshiba 15 mei 2006 14:01 (CEST)Reageren