Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Hansak.vk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door The Banner in het onderwerp Mormonen
Hallo Hansak.vk, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.162.370 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Mormonen[brontekst bewerken]

Ik zie dat u opnieuw ijverig bezig bent met de term Mormonen en afgeleiden te verwijderen uit artikelen. Wikipedia volgt echter de (onafhankelijke) bronnen en daarin wordt die term terdege wel gebezigd. In mijn contacten met de Mormonen (het centrum in Groningen met name) maakte men nooit bezwaar tegen die term, dus ik vraag mij af waar uw bezwaar op gebaseerd is.

Het zou prettig zijn wanneer u de term gewoon laat staan tenzij u onafhankelijke bronnen heeft om uw beweringen te staven. Attentie: de Bijbel en andere religieuze boeken worden niet als onafhankelijke bronnen gezien. The Banner Overleg 14 mrt 2019 11:45 (CET)Reageren

Bent u op enigerlei wijze betrokken bij de Kerk? The Banner Overleg 14 mrt 2019 11:51 (CET)Reageren


Ah, perfect, ik wilde met u over hetzelfde spreken.

Dat is een goede vraag: onafhankelijke bronnen, om te "bewijzen" dat wij geen "mormonen" zijn, maar Heiligen der Laatste Dagen? Ik ken niet echt bronnen van buiten onze kerk, die dit bevestigen. Maar ik zal wel eens zoeken.

Een probleem dat ik wil aanhalen, is dat het woord "mormonen" dubbelzinnig is, op meerdere manieren: 1) Het neemt weg van onze identiteit als christenen, dus als volgelingen van Christus (niet van Mormon, hoewel we geloven dat hij een profeet was) 2) Als men vertrouwd is met de verhalen van het Boek van Mormon, lijkt het alsof "mormonen" de nakomelingen van Mormon betekent 3) Er is een sekte in America, waarvan de leden ook "mormonen" genoemd worden. Deze mensen leven polygaam. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Warren_Jeffs -- Merk op: dit artikel staat in categorie "mormonen", waaronder De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen ook staat (hoewel ik dit ook al eerder had aangepast.)

U weet het, ik ben een lid van deze kerk, en dus snapt u vast wel dat ik positief geaard ben met betrekking tot de pagina van deze kerk, maar ik probeer waarlijk objectief te blijven. De websites van deze kerk zijn trouwens in verandering om het woord "mormonen" (tenminste in foute context) te verwijderen.

Dank u wel voor uw berichtje alleszins.

mvg Hans

Het is duidelijk dat de term Mormonen is afgeleid van het "Book of Mormon", voor zover ik weet een van de leidende werken van de Kerk van de Heiligen der Laatste Dagen. Punt is echter dat Wikipedia volgend is en dus volgt wat de bronnen zeggen. Niet per sé wat de organisatie zelf wilt. En de term mormonen voor volgelingen van uw kerk is volledig ingeburgerd. Pas als die term maatschappelijk niet meer gangbaar is, heeft het zin de term een minder prominente plaats in het artikel te geven (niet om het te verwijderen gezien het historisch gebruik). Ik weet het, het is een enorme klus om van een bijnaam af te komen maar daar kan Wikipedia als encyclopedie niet mee helpen.
Wat betreft Christenen: ik heb nog nooit iemand gehoord die twijfelde aan het feit dat uw kerk tot de christelijke gemeenschap behoorde. En zwarte schapen/extremisten/fundamentalisten komen bij elke religie voor. Het beste is om u niet te veel van Jeffs en aanhangers aan te trekken. Daar krijgt u alleen hoofdpijn van en het steunt hen alleen in hun vreemde ideeën. The Banner Overleg 14 mrt 2019 12:50 (CET)Reageren
Ik neem aan dat uw ijver te maken heeft met deze campagne. Maar zoals ik al eerder zei, Wikipedia is niet de juiste plaats om te starten met die campagne. The Banner Overleg 14 mrt 2019 14:07 (CET)Reageren