Overleg gebruiker:Mbch331/Archief/jul 2022

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikidata weekly summary #522[brontekst bewerken]

Tech News: 2022-27[brontekst bewerken]

4 jul 2022 21:31 (CEST)

Growth team newsletter #21[brontekst bewerken]

5 jul 2022 15:03 (CEST)

Wikidata weekly summary #528[brontekst bewerken]

Tech News: 2022-28[brontekst bewerken]

11 jul 2022 21:24 (CEST)

Wikidata weekly summary #529[brontekst bewerken]

Tech News: 2022-29[brontekst bewerken]

19 jul 2022 00:59 (CEST)

M.b.t. mijn oningelogde bewerking van vanochtend[brontekst bewerken]

Beste Mbch331,

=== Korte inleiding bij een wat langer pleidooi voor ter vehoging van het niveau van het indienen en afhandelen van RegBlok-verzoeken ===</nowiki>

Om te beginnen hou ik me aanbevolen voor elke terechtwijzing, maar het niveau van het (lang niet altijd even bezonnen en weloverwogen?) indienen en ook afhandelen van RegBlok-verzoeken over andere gebruikers hier op Wikipedia is voor verbetering vatbaar. Wie dat niet beseft, heeft vermoedelijk nog nooit een ex-Wikipediaan gesproken, die zelf het bijltje erbij neergegooid heeft, na een zoveelste als ont(te)recht ervaren blokkering; of met een ex-gebruiker die zich (zacht uitgedrukt) onheus bejegend voelt middels een als tuchtrechte(r)lijke dwaling ervaren permanente blokkering.


Zoiet kan zijn gebeurd na een escalatie van wat ooit wellicht zelfs een bagatel was of leek (wat de een voor iets onnozels houdt, kan voor de ander iets principieel blijken, over zijn of haar onvoldoende serieus genomen of gerespecteerde overtuiging, normen en waarden en zelfs geloofwaardigheid.

Het niveau van de toepassing van zowel geschreven als ongeschreven regels door moderatoren kon dan daarvan de door andere gebruikers al lang vergeten achterliggende diepere oorzaak zijn geweest, of (indirect?) een daaraan voorafgaande uitspraak van de ArbCom.over wat dan ook.

Wat dit betreft ben ik een idealist (maar wel een met zowaar tevens een realistische neiging, dus nog geen perfectionist): Er zou eigenlijk een voortdurend streven naar verbetering moeten zijn: niet alleen naaar verbetering van de inhoud van de lemma's, maar '''ook in de beslechting van eventuele onderlinge geschillen tussen gebruikers''. We behoren ernaar te streven het tot een ''hoger, rechtvaardiger niveau'' te verheffen en daarmee een steeds terugkerende bron van frustratie bij betreffende of zelfs reeds (met een daadwerkelijke blokkering als sanctie) getroffen gebruikers deels weg te nemen of anders te verzachten - en hopelijk ook (maar misschien betreft dit nu juist wel ijdele hoop, إِنْ شَاءَ ٱ ) ook onderlinge verdeeldheid, nijd en onmin te verkleinen.(haat kennen we hier toch niet, mag ik aannemen?)


=== De aanbevolen lectuur: ''How to do things with rules'' ===

Hier volgt de titel van dat aanbevelenswaardig boek waarop ik vanochtend doelde, met tevens de namen van debetreffende auteurs die ik vanochtend niet uit mijn geheugen wist op te diepen (zo ik die namen ooit geweten heb, want ook mijn belezenheid kent immers grenzen).

Onderwerp ervan is ''de toepassing van regels in het recht.'' (dat betreft namelijk ook een kunst/vaardigheidwetenschap met vele haken en ogen en angels en voetklemmen)

Relevantie m.b.t. de RegBlok-materie: dat betreft niet alleen die bekende terreinen van het civiele recht en het strafrecht: veel van die materie is evengoed van toepassing op tuchtrecht; en daardoor zeker relevant bij die materie ""RegBlok".

(want tuchtrecht, dat is toch de helaas wat zwaar en streng klinkende noemer, waaronder we een deel van het optreden van onze vaaak overbelaste moderatoren mogen scharen, zeker bij blokkeringen van gebruikers als onderdeel van hun "jurisdictie""):


''How to Do Things With Rules: A Primer of Interpretation'' van William Twining en David Miers - understatement voor de vrolijke noot: met zijn 452 pagina's een ogenschijnlijk niemendalletje vergeleken met hun lijveiger werken (beiden namelijk meer dan 500 pagina;s) ''Law in Context - Rethinking Evidence: Exploratory Essays'' en ''General Jurisprudence Understanding Law from a Global Perspective

Over de auteurs: .https://en.wikipedia.org/wiki/William_Twining https://en.wikipedia.org/wiki/William_Twining , Over Miers vond ik geen Wikipedia-lemma, doch wel dit: [12]


Terzijde: Die titel ''How to Do Things With Rules..." zou trouwens best weleens geinspireerd kunnen zijn door een ander, eerder als "klassiek"" betiteld werk in de Taalfilosofie van John Austin (taalfilosoof) . Voor degenen voor wie dit pleidooi niet spannend genoeg is: Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed hij dienst in de Engelse inlichtingendienst MI6 (en natuurlijk zijn de details daarover nog steeds ''top secret'', maar dat zou (gissing van ExposeMyStupity) weleens iets met cryptografie geweest kunnen zijn, evenals het werk van Alan Turing.


=== Aanwijzingen bij het indienen en behandelen van RegBlok-verzoeken ===

M.i. zou het juist omdat hte hier nu eenmaal wemelt van de leken op velerlei gebied, dus ook dat van een weloverwogen toepassen van regels vellen van een oordeel-zeer wenselijk zijn als juist zo'n verwijzig naar ''How to do things with rules'' bij -of althans i.v.m-. betreffende Wikipedia-"servicepagina" Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/RegBlok ergens een stukje een ''geschikte'' plaats krijgt: als [[appendix]]je (= aanhangsel) o.i.d. met dergrelijke publicaties en raadgevingen over de toepassing van regels, al was het maar om alle betrokkenen te manen tot of herinneren aan het betrachten van (meer) zorgvuldigheid..

Dat zou zowel nuttig zijn voor de verzoekers (opdat er niet te lichtvaardig wordt verzocht) als voor de moderatoren (opdat die verzoeken dan evenmin lichtvaardig worden gehonoreerd). In beide gevallen kan het vaak gaan om (wat de min of meer professionele toepassing van regels betreft), niet denigrerend bedoeld, leken, d.w.z. zoals we die hier op Wikipedia zelf beschrijven: leek (persoon), een niet-deskundig persoon, iemand die weinig kennis heeft van een bepaald gebied., Ik weet niet hoe schokkend deze onthulling is, maar we hebben dus wel een aardig lemma over het nobele en beschaafde beginsel van Hoor en wederhoor, maar hoe zit het met de toepassing ervan hier in eigen kring?


De allerminst elegante praktijk (ik moest zowaar even nadenken over een tactvolle formulering) is deze: hier kunnen gebruikers nog steeds rauwelijks geblokkeerd worden zonder verweer, zonder enige toepassing van dat beginsel dat ook zou moeten bijdragen aan de legitimiteit van het volgend RegBlok-oordeel, of had kunen leiden tot juist de afwijzing van dat RegBlok-verzoek, wegens de aanwezigheid van facetten en aspecten waaromtrent de moderator onwetend was en die de verzoeker zelfs verzwegen heeft (ook niets nieuws: er warenen zijn hier gebruikers die geregeld of zelfs voortdurend onderlinge vetes uitvechten en ook zelfs gebruikers die nauwelijk iets anders doen dan dat, en dat allemaal onder het mom van dat zogenaamd "overleg"" ,,,


Men kan moderator worden zonder ooit van bepaalde belangrijke beginselen te hebben gehoord, die juist van toepassing kunnen zijn bij het vellen van een oordeel (dat die materie mij intereresseert moge ook blijken uit mijn recente bijdragen aan het lemma over deze filosoof van onschatbare maar ook tevens nog onderschatte waarde uit de hoek van de Lombardijse Verlichting: Cesare Beccaria. Terzijde: in Engelstalige teksten is sprake van de ''Lombard Enlightenment'', maar nota bene zelfs over de meeromvattende Italiaanse Verlichting hebben alleen de Engelse, Spaanse en uiteraard oook de Italiaanse Wikipedia wel een afzonderlijk lemma: de Nederlandse dus nog steeds niet (wellicht vandaar ook die onderwaardering van Beccaria: wat? Hadden ze daar óók een Verlichting??)

Dit betreft immers een toepassing van tuchtrecht, ook al is het hanteren van die term elders meer gebruikelijk (dan denk ik meteen aan de krijgsmacht en bepaalde beroepsgroepen).

Misschien is er bij het ontstaan van Wikipedia (betrof dit een Schepping of een Evolutie? ik stel dat het dit laatste moet zijn, of anders worden) ooit bewust voor gekozen hier kennelijk liever niet die -zoals reeds gesteld helaas wat zwaar en streng klinkende- noemer te gaan gebruiiken, vrijwel zeker omdat bij sommigen het woord tucht alleen al:reeds aversie op en werkt als de spreekwoordelijk rode lap op een stier: een soort van anarchistische reflex...


Juist bij blokkeringen voor langere perioden gaat het om een serieuze zaak, vooral wanneer daarmee dan een verder buiten de aanleiding ervan toch wel 'bona fide productieve gebruiiker uitgeschakeld wordt.De gebruiker wordt gefrustreerd en zou zich zelfs niet eens kunnen bezighouden met vandalismebestrijding (kan dat bijv. trouwens geen taakstraf worden i.p.v. een blokkering?)

Nog ernstiger wordt het wanneer maatregelen zelfs gaan uitlopen op een permanente blokkering (Blok onbepaalde tijd).We mogen best proberen te beseffen dat ook andere gebruikers -zelfs of juist ook de letterlijk dagelijks aanwezigen- een sterke persoonlijke band voelen met Wikipedia, of die gaandeweg hebben onwtikkeld, en er dusdanig aan toegewijd zijn geraakt, dat ze er vrijwel letterlijk dagelijks emee opstaan (na het ontwaken doemt wellicht anders die ledigheid op die volgens moraalridders "des duivels oorkussen" heet te zijn...) en gaan zelfs ermee naar bed (dit ofschoon wij allen ook zouden moeten weten dat van kennis het knuffelgehalte zeer laag is en de werking als slaapmiddel zelfs averechts: die komen er nog midden in de nacht even uit om een Esprit d'escalier toe te voegen een een discussiebijdrage.

Sommigen wisten dit al langere tijd (min of meer):over ondergetekende, ExposeMyStupidity. Hij is een zelfverklaard "Overleg- en Kroegmijder", of anders weten ze het nu.


Dit omdat ik zie (of meen te zien...) dat wat sommige desalniettemin-gewaardeerde-medegebruikers ''prima facie'' weliswaar legitiem onder "overleg"-verstaan, dan echter nader beschouwd een fraaie vlag betrof die de lading lang niet altijd bleek te dekken. Bijgeval kan dit van kwaad tot erger lijden. De voorbeelden daarvan hier op Wikipedia zijn tallloze (het is allemaal van voor mijn tijd, maar vele van de ooit zo toegewijde gebruikers van het eerste uur zal men hier thans vergeefs zoeken, heb ik begrepen: dat kan geweest zijn tot grote blijdschap van de ''blijvers"", maar daarmee kan helaas ook ervaring in zonodige conflicthantering/-bemiddelingverloren zijn gegaan, tenzij dit inderdaad van die door mij bedoelde moderatoren betrof die ofwel veel te rigide waren dan wel willekeur als zoenaamde "maatstaf" hanteerden).


Zelf ben ik een groot voorstander van (serieuze) tegenspraak (van ja-knikkers wordt immers niemand wijzer), maar dat moet veel netter kunnen dan ik in de praktijk hier her en der zie,of meen te zien. Sommigen hier zijn (te) verzot o, zijn bovenmatig polemisch.. Welbewust meld ik dit nu op een rustig moment (ik ben me er althans niet van bewust met enige medegebruiker "overhoop" te liggen of doelwit van wrok te zijn en dat wil ik graag zo houden, إنسجالله,, ook in de hoop dat dit dan een wederzijdse "verstandhouding" wordt. Gewaardeerde medegebruikers met wie ik zogezegd weleens frictie(s) heb gehad ga ik niet opzettelijk volgen of opzoeken om te kunnen vitten en dat wil liefst ook zo houden, إنسجالله eveneens in de hoop dat dit dan ook weer wederzijds is..


Geregeld neem ik beslissingen van moderatoren waar die mij dan meer een uiting van willekeur of overhaast oordelen lijken dan serieuze handhaving van al dan niet geschreven regels. Dan doel ik op gevallen waarin zonder een behoorlijke toepassing van hoor en wederhoor (''audi et alterem partem'') en opschorting van een oordeel (''suspensio iudici''). Juist willekeur of zelfs reeds de indruk daarvan dient te worden vermijden.


Er moet mij iets van het hart: met name dit is mij hier op de Nederlande Wikipedia een doorn in het oog: een klakkeloos handelen van moderatoren, die reedsaan een beschuldiging of verwijt al genoeg menen te weten om iemand een blokkering op te leggen: onder toepassing van hoor en wederhoor of opschorting van het oordeel.


Sterker nog, ik steek er mijn hand voor in het vuur dat hier op de Nederlandse Wikipedia jarenlang moderatoren hebbeen rondgewaard en huisgehouden die nog nooit hadden gehoord van deze belangrijke beginselen voor een goed en rechtvaardig oordeel of ze als kleine potentaatjes overbodig achtten, er maling aan hadden. Twijfelen kost immers energie... (daardoor ontstaat ook die ''truth bias'' waarbij degen die men het eerst hoort al gelijk lijkt te hebben).. Iemand pardoes blokkeren ? Ja, een afkoelblok is doorgaans prima. Overweeg echter ook eens als alternatieve sanctie een verplicht aantal dagen of weken vandalismebestrijding als een nuttige taakstraf! Dit moet toch te effectueren zijn?


Dit stel ik nu zo in het algemeen als het maar kan. Dit ofschoon ik weliswaar afga op niet alleen observaties, maar ook op eigen, overigens allerminst spectaculaire (dus m.i. ook om die extra reden hier niet noemensswaardige) ervaringen, zonder dat ik hiermee nu bewust / opzettelijk doel op een of meerdere specifieke gebruikers of lemma's of discussie, bij nogal wat van die "overleg"-bijdragen die ik nu in gedachten heb kunnen verdenkingen rijzen m.b.t. minder oprechte motieven (iets met spreekwoordelijk het van de schil ontdoen van een vrucht, voor de goede verstaanders...).Het is nu eenmaal helaas een gegeven dat er mensen zijn met lange tenen, rancune enz.


AGF: verdenk mij niet van de stupidity "reclame" te maken voor dat ene boek. .

Als afsluiting:

1.: in die "ongebruikelijke gebruikersnaam" ExposeMyStupidity mag als een erkenning worden gezien, maar ''bescheidenheid die zichzelf opmerkt is het niet meer''' (uit ''[[The Tao of Zen]]'' (1994, 1999) van de Canadese filosoof Ray Grigg, onder meer ook auteur van "The Tao of Relationships: A Balancing of Man and Woman" uit 1988 -een wijs boek voor diegenen onder ons die niet uitsluitend een monomane relatie hebben met Wikipedia- en The Tao of Being: A Think and Do Workbook (1989); de nam kan als een uitdaging worden gezien die men in verband kan brengen met het motto Sapere aude (tevens is die naam inderdaad inmiddels ook al een paar keer de voorspelbare valkuil of te sterke verleiding gebleken voor liefhebbers van ''cheap shots'', een te makkelijjk willen "scoren")

2. Het overgrote deel van de inhoud van het lemma Leven van Galilei, een toneelstuk over hoe de ""Italiaanse" wetenschapper Galileo Galilei en de betekenis van zijn ontdekkingen en inzichten, werden beschouwd door [[Bertolt Brecht]] is grotendeels van mijn hand. Hopelijk kan hetermee door.(alle verdere verbeteringen en aanvullingen zijn trouwens nog steeds welkom) Wat ik in dit verband opmerken wil: Ik ben ervan overtuigd dat Galilei Galilei op een toenmalige Wikipedia (van voor de Lombardijse Verlichting; ik doel weer op die onschatbare en onderschatte verdiensten van die andere ""Italiaan" Cesare Beccaria) op een permanent RegBlok zou zijn getrakteerd. Bij wijze van uitzondering plaats ik dit nu ook in de kroeg ExposeMyStupidity (overleg) 19 jul 2022 14:35 (CEST)[reageer]

Wikidata weekly summary #530[brontekst bewerken]

Tech News: 2022-30[brontekst bewerken]

25 jul 2022 21:26 (CEST)