Overleg gebruiker:Rinwg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Miho
Hallo Rinwg, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.775 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Je mag niet zomaar teksten van elders op internet waar nog auteursrecht/copyright op rust naar Wikipedia kopiëren. Zie Wikipedia:Auteursrechten voor meer informatie. - FakirNLoverleg 30 okt 2013 12:08 (CET)

Ik herhaal deze boodschap nog eens. Plak niet zomaar de tekst van Facebook hier op Wikipedia! - FakirNLoverleg 30 okt 2013 12:36 (CET)

Beste Miho,

Ik ben een beetje wanhopig. De laatst (en ook die daarvoor) geplaatste tekst over (de geschiedenis van) AFC heb ik als lid van de archiefcommissie zelf gemaakt. Ook die die staat op de webpagina van AFC; ook die is van mij (lees: de archiefcommissie). Het is dan wel wrang / raar als je je eigen tekst (ook nog enigszins aangepast) niet tweemaal mag gebruiken! Ik kan toch niet een compleet andere geschiedenis verzinnen? Die ligt toch vast. Wat raadt u mij aan te doen om dit dilemma te doorbreken?

Bij voorbaat dank en vriendelijke groet,

Wim Ringe, 52 jaar lid van deze vereniging!!

Beste Rinwg, ik kan me voorstellen dat u een beetje wanhopig begint te worden. Uiteraard is de geschiedenis, de geschiedenis, maar het is wel zo dat de lezers van wikipedia andere lezers zijn dan van de clubwebsite. Teksten zijn kort en zakelijk. Dat de oprichtingsvergadering in een kelder plaatsvond, is voor wikipedia niet relevant, ook niet dat er een lange discussie aan vooraf ging. Dat kan prima op de clubwebsite, niet op wikipedia. En wat is lang? Een dag, een week? De tekst begint met "118 jaar geleden", dat moet volgend jaar worden aangepast in 119 en het jaar daarop wederom. Handiger is om dit te vermijden. Op wikipedia worden teksten ook neutraler geschreven. Dat u/de club het fantastisch vind dat dik 40.000 een wedstrijd bezochten en dit met uitroeptekens onderstreept, is ongebruikelijk op wikipedia. Daar laten we het aan de lezer zelf om een oordeel te vormen.
Ik heb voor het eerste tekstdeel in mijn eigen woorden een alternatieve tekst geschreven, die meer aansluit op de gangbare teksten op wikipedia.
Het origineel:

118 Jaar geleden kreeg een groep jonge Amsterdammers het plan rond om een voetbalclub op te richten. Op 18 januari 1895 vond de oprichtingsvergadering plaats in de kelder van een woonhuis aan de Koninginneweg waar na een lange discussie werd gekozen voor de naam “Amsterdamsche Football Club (AFC)”. Hun eerste terrein lag tussen de vijvers van het Vondelpark en de Oranje Nassaulaan. Op 8 oktober 1896 werd besloten dat AFC zou gaan uitkomen in de rood-zwarte kleuren van Amsterdam: een rood shirt met daarop een zwarte V, zwarte broek en rode kousen.

Ik zou er van maken:

Onder de naam “Amsterdamsche Football Club (AFC)” werd op 18 januari 1895 in Amsterdam een voetbalclub opgericht. Het eerste terrein van AFC lag tussen de vijvers van het Vondelpark en de Oranje Nassaulaan. De clubkleuren werden op 8 oktober 1896 vastgesteld; de rood-zwarte kleuren van Amsterdam kwamen terug in een rood shirt met zwarte V, een zwarte broek en rode kousen.

Met vriendelijke groet, Miho (overleg) 10 nov 2013 18:50 (CET)Reageren


Beste Miho,

OK, duidelijk. Ik dank u voor de raad en adviezen. Ik ga er deze week mee aan de gang.

Vriendelijke groet,

Wim Ringe