Overleg gebruiker:Tekstman/Kladblok Agitprop

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Kleuske

Chatbox[brontekst bewerken]

Een recente chatbox-discussie beschuldigde zelfs het behoudende Amerikaanse TV-kanaal Fox van (rechtse) agitprop, waarmee de term een uiterst ruime toepasbaarheid heeft verkregen.

Iedereen kan wel van alles beweren op een chatbox. Voor een encyclopedisch artikel lijkt een dergelijke discussie, bovendien zonder bron, me nauwelijks relevant. BrightSide 26 nov 2009 21:25 (CET)Reageren

De zin impliceert bovendien dat agitprop geen agitprop meer is wanneer Fox het doet, en wanneer het (rechtse) agitprop betreft. Dat klopt niet. Ook al is de USSR het land van oorsprong van de term agitprop, toch is de definitie van agitprop niet aan een overtuiging of wereldvisie gebonden. Het is een techniek voor de verspreiding van ideeën. Iedereen die de techniek beheerst en over de middelen beschikt, kan waar dan ook aan agitprop doen om welke ideeën dan ook te verspreiden. Fox-eigenaar/oprichter Rupert Murdoch gebruikt de informatieprogramma's op zijn zender onder meer om de zijne te verspreiden.

Het verschijnsel kwam opnieuw in zwang tijdens de roerige jaren 70 van de 20e eeuw, toen linkse activisten zich ervan gingen bedienen met bijvoorbeeld 'Ban de Bom'-posters en 'Liever een Rus in de keuken dan een kruisraket in de tuin' (zie Armand)

De slogan is andersom. Het Komitee Kruisraketten Nee hield op 29 oktober 1983 in Den Haag een door ca. 550.000 mensen bijgewoonde demonstratie tegen de plaatsing van Amerikaanse Pershing II-kruisraketten met kernkoppen op Nederlands grondgebied. Bij die gelegenheid liet het Oud-Strijders Legioen, dat voor de plaatsing was, sleepvliegtuigen over het traject van de demonstratie vliegen met onder meer de tekst "Liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken". OSL bedoelde hiermee dat enkel de plaatsing van Amerikaanse kernwapens een dreigende Sovjetinvasie kon afwenden, en riep op om voor het minste van twee kwaden te kiezen. Armand draaide de slogan om in de titel en het refrein van een liedje waarvan de tekst deze redenering op de korrel nam, maar de originele agitprop is dus niet van 'linkse activisten' (overigens waren ook anderen niet overtuigd van het nut van de plaatsing, getuige de samenstelling van het Komitee) maar van het Oud-Strijders Legioen. De voorbeelden zijn bovendien volgens mij niet typisch voor agitprop.

Onder agitprop wordt meestal agressieve linkse propaganda bedoeld

Is dat zo? Door wie dan? Bill O'Reilly, Glenn Beck, Fred Phelps, Michelle Malkin, Ann Coulter, Geert Wilders, Philip Dewinter, Rush Limbaugh en Martin Ssempa zijn allemaal mensen die agitprop gebruiken om ideeën te verspreiden die helemaal niet links zijn (overigens is propaganda op zich gewoon een communicatietechniek en als dusdanig niet "links" of "rechts", het zijn de ideeën die de propaganda verspreidt die links of rechts kunnen zijn). Daarnaast zijn "verstaan onder" en "bedoelen met" correct, maar is "bedoelen onder" dat niet.

Mac OS X-toepassing[brontekst bewerken]

Ook commerciële toepassingen hebben zich van het woord meester gemaakt. Op het Internet valt bijvoorbeeld te lezen: "Agitprop is een Mac OS X-toepassing om uw blog-entries te bevrijden van Lifli Software's iBlog-toepassing".

Dit lijkt me irrelevant, toevallig de naam van een stukje software. Bovendien is het citaat nauwelijks begrijpelijk en wordt niet uitgelegd wat hier agitprop aan is.

Betrouwbaarheid[brontekst bewerken]

Deze en andere onjuistheden, onduidelijkheden en suggesties ondergraven de betrouwbaarheid van het artikel. Eén bron is bovendien te weinig om alles wat in het artikel wordt beweerd, te staven. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.243.209.219 (overleg · bijdragen)

Ik heb een twijfel-sjabloon geplaatst, want ik ben het ergens wel met je eens. Vergeleken met het Engelse artikel is onze versie ondermaats. Het Sovjet-departement voor agitatie en propaganda, wordt niet eens genoemd. Kleuske (overleg) 20 jul 2012 12:18 (CEST)Reageren