Overleg gebruiker:BakkertjeWouter

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Indien je een bericht voor mij wilt achterlaten, klik dan hier. Onderteken je bijdrage altijd met vier tildes (~~~~)

Vragen die je mij hier stelt, beantwoord ik ook hier. Als ik een vraag stel op jouw overlegpagina, antwoord dan alstublieft daar.

Wouters regels:
1. Kopiëren van een andere website is ten strengste verboden! Ook het gebruiken van tekst en die herschrijven is verboden! Je mag wel een tekst als bron gebruiken, dat betekent dat je de gegevens gebruikt om een eigen tekst te schrijven. In de "samenvatting" zet je dan *altijd* de naam van de site neer waar de informatie vandaan komt. (Wikipedia:Bronvermelding | Help:Referenties en voetnoten)

2. Als het twee keer fout gaat met een zelfde soort ongewenste bewerking of handeling volgt er bij de derde keer een blokkade.

3. Niet alles wat je wilt toevoegen is voor een encyclopedie zinvol. Niet alle informatie is encyclopedisch (zie Wikipedia:Relevantie). Tè gedetailleerde of triviale informatie uit bijvoorbeeld de HP-boeken wordt als niet-encyclopedisch beschouwd.

4. Als je een nieuw artikel schrijft moet je dat netjes opbouwen en kijken naar een ander vergelijkbaar artikel hoe dat opgebouwd is. Een artikel is niet alleen maar een losse opsomming van feitjes, maar een lopend verhaal en moet een logische opbouw hebben.

5. Bemoei je niet met discussies van anderen, tenzij jouw inbreng toegevoegde waarde heeft of je een oplossing denkt te kunnen aanleveren. Een paar voorbeelden waar het fout ging: hier en hier meng je je in lopende discussies waar je niet bij betrokken was. Schrik dan niet als je misschien een keer een felle reactie terugkrijgt, mensen kunnen dan soms fel reageren en je vragen "waar bemoei je je mee". Dat kan je dus beter voorkomen.

6. Je stelt vaak vragen waarop je het antwoord eenvoudig zelf had kunnen vinden. Kijk zèlf rond, doe zèlf bronnenonderzoek voordat je een vraag stelt.

7. Vragen stellen mag, maar het stellen van dezelfde vraag op meerdere plekken mag niet.

8. Heb geduld en ga niet drammen. Indien je vraag niet direct wordt beantwoord: heb geduld! Ga je vraag niet elders stellen, maar geef de persoon aan wie je de vraag stelt wel even de tijd. Ga diegene niet elders nog eens lastig vallen met dezelfde vraag en ook niet vragen of die je vraag al heeft gezien. Wacht minstens 48 uur (2 dagen) op een antwoord voordat je diegene of iemand anders over exact hetzelfde nog eens aanspreekt, indien er nog geen antwoord gegeven is. Dit geldt zowel voor de chat als voor Wikipedia!

9. Blijf op IRC niet steeds mensen "pingen". Noem niet elke keer hun chatnaam als ze inloggen of terugkomen, ook als verwelkoming. Dit werkt de meeste mensen op hun zenuwen.

10. Stel geen vragen op Wikipedia die betrekking hebben op andere wiki's. Vraag ook niet telkens om hulp voor jouw wiki over Harry Potter.

11. Beantwoord een vraag altijd op de plek waar de vraag wordt gesteld, dus als een vraag op jouw overlegpagina wordt gesteld dan moet je ook daar het antwoord neerzetten.

12. Schrijf niet in hoofdletters (komt schreeuwerig over), en gebruik niet te vaak uitroeptekens of meerdere uitroeptekens achter elkaar.

13. We spreken af dat je geen wijzigingen meer markeert als gecontroleerd en geen reverts (vandalismecontrole) meer doet als Mezelf14 en/of JurriaanH niet online zijn. Je maakt teveel fouten hierin.

14. Schrijf eens een leuk artikel over een onderwerp dat je boeit. Er zijn tal van mogelijkheden om ideeën op te doen: de hotlist, de pagina met gewenste artikelen, ... Knap een beginnetje op (in de verschillende categorieën vind je zeker wel wat) of breid een bestaand artikel uit (mits houdend aan regel 3 en 4).

15. Nutteloze wijzigingen (wijzigingen die geen zichtbaar effect hebben, zoals het verwijderen of invoegen van witregels) zoals deze en deze zijn ongewenst.

16. Maak niet te veel wijzigingen achter elkaar op één artikel. Gebruik de toon bewerking ter controle-knop zodat je niet telkens opnieuw de pagina hoeft op te slaan. In deze geschiedenis is dit bijvoorbeeld heel duidelijk te zien.

17. Vraag niet constant om bevestiging van goede edits. Niet dat er niet mag gecomplimenteerd worden, maar teveel lof leidt tot overmoed en dan gaat het weer de mist in.

18. Het is Wouter verboden om meer dan 2 keer per jaar een geluksboodschap naar meerdere personen te sturen Dit is alleen toegestaan om mensen een fijne Pasen en Kerstmis/Nieuwjaar toe te wensen. Alles wat boven deze 2 keer komt wordt gezien als spam, en wordt bestraft met een blokkade.

19. Ga niet op overlegpagina's vragen waar iemand was op IRC en of die persoon online kan komen. Iedereen kiest zelf wanneer die online komt op IRC.


Een paar handige links voor Wouter:

  1. WP:AUT - regels over auteursrechten
  2. WP:HELP - algemene hulppagina met tips over het gebruiken en bewerken van Wikipedia
  3. WP:REL - welke onderwerpen zijn wel, en welke zijn niet relevant (richtlijnen)
  4. WP:BTNI - pagina die stelt dat bij twijfel geen verbetering moet doorgevoerd worden van iets wat eigenlijk niet fout is
  5. Portaal:Hulp en beheer/Regels en richtlijnen - de regels op een rijtje
  6. Wikipedia:Toch een paar regels
  7. Gebruiker:BakkertjeWouter/controle - controle/aftekenlijst Wouters bewerkingen


Om discussie te voorkomen over wat wel of wat niet fout is gelden 2 zaken:

  1. De hierboven opgestelde regels, die specifiek voor Wouter van toepassing zijn.
  2. De overige richtlijnen en regels die op Wikipedia van kracht zijn, te beginnen met de pagina Wikipedia:Toch een paar regels en alle pagina's die zich in de zijbalk van die pagina bevinden.

Het is de verantwoordelijkheid van Wouter om zelf te grasduinen in deze richtlijnen en te weten wat wel en wat niet toegestaan is. In geval van echte nood is het aangeraden om de kwestie voor te leggen bij een ervaren gebruiker of een vraag op IRC te stellen.