Overleg help:Speciale tekens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Verplaatst vanaf Wikipedia:Verzoekpagina:

u-umlaut[bewerken]

volgens mij werkt die niet als je ze van onder de bewerkingspagina haalt; is wellicht iets aan te doen? --joep zander 4 jan 2005 23:21 (CET)

Een mogelijkheid is een andere browser te nemen. Dit lijkt met een bug in Internet Explorer te maken te hebben. Brion heeft beloofd hieraan te werken, maar het kan nog wel even duren. - André Engels 8 jan 2005 14:48 (CET)

dank; ik red me ondertussen wel door vanuit de tekstverwerker te kopieren.--joep zander 8 jan 2005 20:56 (CET)

speciale tekens[bewerken]

Zoals boven bij u-umlaut opgemerkt "werken" de speciale tekens onderaan de bewerkingspagina's niet (bij mij althans). Vroeger, voor de uitbreiding van de reeks, had ik geen problemen. Het zou echter gemakkelijk zijn om een directe link te hebben naar een pagina met (alle, dus ook de math-tekens) speiale tekens, waarvandaan ze gecopieerd kunnen worden en waar hun "omschrijving" staat.Nijdam 11 jan 2005 23:14 (CET)

Ben ik helemaal voor! - Puck 11 jan 2005 23:28 (CET) PS. Zie ook: Wikipedia:De_kroeg#Speciale_tekens
Hmmm ik vind het onderaan wel handig, hoef ik niet naar een andere pagina. JE zou het wel en/en kunnen doen. Wae®thtm©2004 12 jan 2005 00:32 (CET)
Voor het wijzigen van wikipedia artikelen schakel ik mijn (Linux) toetsenbord om zodat het 'dode toetsen' kent. Ook Windows heeft zo'n truc om klikkerdeklik van toetsenbord-layout te kunnen wisselen. Heel veel van de veel voorkomende speciale karakters kan ik zo intuïtief goed maken. Ook makkelijk om een US layout te installeren als ik eens bij iemand ben die een Nederlands toetsenbord heeft waarop ik helemaal niets kan vinden.... Rob Hooft 13 jan 2005 21:54 (CET)

Bedoeling van deze pagina[bewerken]

Wat is nu precies de bedoeling van deze pagina? Het knippen en plakken van de tekens die hier staan, of juist het knippen en plakken van de &nnnnn; dingen? Ik heb in ieder geval alvast een deel van de speciale tekens van Help:Tekstopmaak overgeplaatst. A.d.h.v. het antwoord op de bovenstaande vraag moet er wellicht nog wat veranderd worden. -Lars- 30 apr 2005 18:56 (CEST)

Mogelijk is het afhankelijk van de browser wat er precies gebeurt met een "speciaal teken"...?
Maar op PC's waar ik niet bijvoorbeeld alt-137 kan gebruiken voor ë, kom ik naar deze pagina...
Puck 1 mei 2005 19:56 (CEST)
Dat snap ik, maar als je bijvoorbeeld een Griekse kleine letter omega wilt hebben... Kopieer je dan ω of ω naar het bewerkingsscherm? Met andere woorden: is het nodig de &nnnn;-dingen te vermelden? -Lars- 1 mei 2005 20:10 (CEST)
Ik kopieer ω (en dat levert dan vervolgens weer ω), maar volgens mij is dat dus afhankelijk van de browser/besturingssysteem of dat ook voor iedereen zo werkt en zou ik niet gelijk een conclusie willen trekken uit mijn antwoord... :-) - Puck 3 mei 2005 23:22 (CEST)
Goed, dan laat ik de ω-dingen staan. Deze werken bij een aantal browsers beter dan de ω-dingen, maar dat is ook andersom zo. Dan heeft ω verder nog als voordeel dat je in het bewerkingsvenster snapt welk teken het moet worden ("he, een omega" in plaats van "wat betekende 969 ook al weer?"). -Lars- 4 mei 2005 11:52 (CEST)

Superscript en Subscript[bewerken]

Waar staat uitgelegd hoe je Super- en Subscript moet invoeren in een tekst? Kweetal 9 jun 2005 13:27 (CEST)

Sommige karakters kunnen worden gemaakt op een manier die op deze pagina wordt beschreven, zie daarvoor de lijsten bij de externe links. Maar laten we het centraal houden: het antwoord staat op Overleg help:Tekstopmaak. -Lars- 9 jun 2005 15:47 (CEST)

Toch regel afgebroken na  [bewerken]

Hier [[:Sjabloon:Hoogste voetbaldivisie]] staat  , bijvoorbeeld in de link :[[Bundesliga|'''Duitsland''' (Bundesliga)]]
Maar toch wordt er afgebroken, bijvoorbeeld als de ruimte in beeld smaller is (bij mij: Bundesliga (Oostenrijk)). Mogelijke verklaringen:

    • In de tekst staat {{:Sjabloon:Hoogste voetbaldivisie}}, ipv {{:Hoogste voetbaldivisie}}. Hoe kan dat uitmaken?
    • Het haakje-open "(" werkt toch als regel-afbreekplaats? Vreemd.
Iemand een verklaring + oplossing? -DePiep 18 jul 2005 15:06 (CEST)

Niet-afbrekend streepje ("-")[bewerken]

  • Is er ook een teken voor "-" (hyphen), dat niet afbreekt (dus zoals NBSP  )? -DePiep 19 jul 2005 11:19 (CEST)

Symbolen[bewerken]

sommige symbolen, als: &cup , &sub , &sup worden bij mij weergegeven als een blokje. Daarvoor zal ik waarchijnlijk 1 of ander lettertype voor nodig hebben, weet iemand welk?
Dat is misschien ook handig om er standaard bij te vermelden. Als de tekens niet juist worden weergegeven, installeer dan ...
Germanator 10 mei 2006 09:25 (CEST)

Hernoemen[bewerken]

Deze pagina met tekenentiteitreferenties zou beter uit de Help-naamruimte naar Lijst van tekenentiteitreferenties kunnen worden verplaatst, aangezien alle speciale tekens op iedere bewerkingspagina staan. Ilse@ 30 jun 2006 18:17 (CEST)

externe links[bewerken]

de eerste link verwijst naar een pagina, maar ik zie niet waar ik de lijst met karakters kan vinden.
de tweede link verwijst (althans op mijn pc) niet page not found.
ik wil namelijk enkele karakters gebruiken die ik niet in de wiki lijst vind ('lange' umlaut op de o en u: Ő ő Ű ű).
Jurasmerga (overleg) 31 mrt 2014 09:30 (CEST)

Ik de twee links vervangen door een referentie naar de officiële standaard van W3C. De tekens waarnaar je refereert (U+0150 U+0151 U+0170 U+0171) zijn letters met een dubbel accent aigu, die in het Hongaars gebruikt worden. Er bestaat niet zoiets als een lange umlaut binnen Unicode. --BDijkstra (overleg) 31 mrt 2014 09:55 (CEST)
dank je wel! voor zowel het aanpassen van de externe links als de codes (ik wist niet hoe ik de karakters moest omschrijven, vandaar mijn keuze voor het woord 'lange'; dubbel aigu is beter!). ik weet niet goed hoe ik de nieuwe gelinkte webpagina moet bekijken, want ik vind de gegeven codes daar niet. als ik deze codes intype, krijg ik dan de letters met dubbel accent aigu? is er een manier om deze karakters toe te voegen aan de set 'speciale tekens'? omdat ik enkele artikelen wil schrijven over hongarije, ga ik ze regelmatig nodig hebben.
Jurasmerga (overleg) 31 mrt 2014 10:05 (CEST)
Het W3C gaat niet voor elk Unicode-teken zo'n code maken; alleen zeer veel gebruikte tekens komen daar terecht. Ook voor de set speciale tekens van deze nl-Wikipedia wordt het onhandig als daar heel veel weinig-gebruikte tekens op terechtkomen. Waarschijnlijk is het 't beste als je een Hongaarse toetsenbordindeling op je computer installeert. --BDijkstra (overleg) 31 mrt 2014 10:55 (CEST)
en als ik nou beloof dat ik je héél véél ga gebruiken? :D
je hebt gelijk, helaas voor mij. ik begrijp het. dank je wel voor de moeite om het uit te leggen!
Jurasmerga (overleg) 31 mrt 2014 19:59 (CEST)