Panini (taalkundige)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pāṇini)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Borstbeeld van Panini

Panini (Sanskriet: Pāṇini; IPA [pɑːɳɪn̪ɪ]?) was een Sanskriet-geleerde en volgens velen een van de grootste taalkundigen aller tijden. Over de precieze tijd waarin hij leefde (schattingen lopen uiteen van de 7e tot de 3e eeuw voor Christus), noch over de plaats waar hij woonde bestaat overeenstemming. Zijn enig overgeleverde werk is de Astadhyayi (letterlijk: 'Acht boeken'), een uitvoerige beschrijving van de grammatica van het Sanskriet.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

De traditie wil dat Panini geboren werd in Shalatula, nabij de rivier de Indus in het huidige Pakistan, en dat hij rond de jaren 520–460 voor Christus leefde, aan het eind van de Vedische periode: aan enkele grammaticaregels gaf hij de toevoeging chandasi ("in de hymnen") mee; een aanwijzing dat de zuivere Vedische taal in zijn tijd nog wel begrepen werd, maar niet meer gesproken. Een andere belangrijke aanwijzing is dat Panini ergens het woord yavan ('Griek') gebruikt. Tot de veroveringen van Alexander de Grote in de derde eeuw voor Christus had men in India waarschijnlijk nog nooit een Griek van nabij gezien, maar het woord kan ontleend zijn aan het Perzische yauna, zodat Panini mogelijk geleefd heeft in de tijd van Darius de Grote (die regeerde van 521 v.Chr. tot 485 v.Chr.)

Het is niet bekend of Panini kon lezen en schrijven. Het lijkt moeilijk voor te stellen dat iemand een wetenschappelijk werk met een complexiteit van de Astadhyayi zou kunnen samenstellen zonder schriftelijke aantekeningen. Het Brahmi-schrift komt in Oost-Azië op rond de zesde eeuw voor Christus, dus het is niet onmogelijk dat Panini dit systeem kende. Sommigen wijzen erop dat Panini mogelijk met studenten heeft samengewerkt die delen voor hem onthielden.

De Astadhyayi[bewerken | brontekst bewerken]

In veel opzichten was de grammatica die Panini schreef, de Astadhyayi, zijn tijd ver vooruit. In de eerste plaats was zijn grammatica zeer precies en opgebouwd volgens streng logische principes. Pas in de loop van de twintigste eeuw is men (bijvoorbeeld onder invloed van de Fins-Amerikaanse specialist Paul Kiparsky) gaan inzien met hoeveel logisch vernuft de Astadhyayi feitelijk gestructureerd is. In totaal bestaat de grammatica uit 3959 sutras (regels). De volgorde waarin die regels zijn gesteld blijkt van groot belang te zijn voor de precieze werking ervan.

Op deze manier liep Panini aan de ene kant feitelijk vooruit op stromingen in de twintigste-eeuwse taalwetenschap zoals het structuralisme, de generatieve taalkunde en de mathematische taalkunde die, ieder op hun eigen manier, eveneens mathematische formalisering van inzichten in de taalfeiten nastreven. 'Moderne' begrippen als het foneem het morfeem en de wortel. Maar ook theoretisch informatici zien in de Astadhyayi een equivalent van moderner werk; er is uitgerekend dat deze grammatica computationeel gezien de kracht heeft van een turingmachine, en dat de zogenoemde Backus-Naur form die wordt gebruikt voor het beschrijven van computertalen grote verwantschap vertoont met de regels van de Astadhyayi.

Panini schreef zijn grammatica vermoedelijk om mensen te onderwijzen hoe de heilige (Vedische) geschriften precies moesten worden gelezen. Tegelijkertijd besteedt hij ook aandacht aan de verschillen die er bestaan tussen deze – in zijn tijd vermoedelijk verouderde – variëteit en de taal van zijn eigen tijd. Hiermee liep hij vooruit op modern onderzoek naar taalverandering en taalvariatie.

Belangstelling in het westen[bewerken | brontekst bewerken]

De belangstelling voor Pāṇini ontstaat in de negentiende en twintigste eeuw. Otto von Böhtlingk geeft in 1839-1840 de tekst van de Astadhyayi uit, met filologisch commentaar (Pāṇini's acht Bücher grammatischer Regelen), en in 1887 een vertaling in het Duits, Pāṇini's Grammatik mit Übersetzung. Panini's werk gaf hiermee een nieuwe impuls aan een wiskundiger en wetenschappelijker studie van menselijke taal in de westerse wereld.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]