PH-BUK

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
PH-BUK (Louis Blériot)
PH-BUK
Fabrikant Boeing
Type(n) Boeing 747-206SUD
Lengte 70,66 m
Spanwijdte 59,64 m
Hoogte (vanaf de grond) 19,33 m
Stoelen voor passagiers 302
Leeggewicht 178.171 kg
Vleugeloppervlak 541 m²
Motoren 4 × GE CF6-50C2B1
Max. stuwkracht per motor 22.680 PK
Kruissnelheid 895 km/uur
Eerste vlucht 17 augustus 1978
Laatste vlucht 17 november 2003
Status Tentoongesteld
Voornaamste gebruikers KLM
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
de cockpit van de PH-BUK

De PH-BUK is een Boeing 747 die in 1978 door Boeing werd geleverd aan de KLM, die hem Louis Blériot doopte. Sinds 2004 wordt deze Jumbo Jet tentoongesteld op het buitenterrein van het Themapark Aviodrome. Bezoekers kunnen het toestel ook van binnen bekijken.

De PH-BUK werd gebouwd als Boeing 747-206B, dus met een kort bovendek (de 'bult' bij de cockpit). Negen jaar later werd het vliegtuig omgebouwd tot een 747-206(SUD) (Stretched Upper Deck- uitgerekt boven dek), waarbij het bovendek werd verlengd.

In 2004 kocht het Aviodrome dit vliegtuig voor het symbolische bedrag van 1 euro. Het was op dat moment de allerlaatste vliegende Boeing 747 Classic van KLM. Hoewel het toestel op het moment van verkoop nog steeds luchtwaardig was, kon het niet vliegend naar het Aviodrome aangezien Lelystad Airport, waar het Aviodrome gevestigd is, te klein is om zo'n groot vliegtuig veilig te laten landen. Daarom werd hij op Schiphol-Oost ontdaan van motoren, vleugels, staart en stabilo, op een ponton over water vervoerd naar Harderwijk. Daar werd hij met telescoopkranen op een dieplader getakeld, die hem naar het Aviodrome bracht, waar hij weer in elkaar werd gezet.

Benaming[bewerken | brontekst bewerken]

KLM-Boeing 747's waarvan het registratienummer met BU begint, droegen óf riviernamen óf namen van luchtvaartpioniers. De Jumbo Jets met riviernamen waren volledige passagiersuitvoeringen. Het betrof de BUA tot en met de BUG en tevens de BUO, BUP en BUR.

De resterende vliegtuigen met namen van luchtvaartpioniers waren alle Combi-uitvoeringen. Hier ging het om de van BUH tot en met de BUN en de BUT tot en met de BUW. De PH-BUK is dus een “Combi”. Met de naam wordt Louis Blériot geëerd, een Franse vliegtuigbouwer en piloot, die in 1909 als eerste per vliegtuig het Kanaal overstak.

PH-BUK werd bij Harderwijk van het ponton getakeld.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie PH-BUK (aircraft) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.