Paddenstoelmuggen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paddenstoelmuggen
Mycomya fuscata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Diptera (Tweevleugeligen)
Onderorde:Nematocera (Muggen)
Familie
Mycetophilidae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Paddenstoelmuggen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Paddenstoelmuggen (Mycetophilidae) zijn een familie van insecten uit de orde tweevleugeligen (Diptera).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De volwassen dieren worden gekenmerkt door hun lange antennes en de lange heupen, veel soorten blijven vrij klein. Ze lijken op steekmuggen en zijn veelal bruin, zwart of gelig. Ze hebben een kenmerkend gebocheld borststuk met lange en dunne poten. De lichaamslengte varieert van 2 tot 14 mm. Ze worden 7 tot 10 dagen oud.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De muggen danken hun naam aan de levenswijze van de larven, deze leven op het land en eten delen van paddenstoelen. Er zijn ook wel soorten bekend waarvan de larven van mossen leven, soms van kleine insecten en wormen. De larven van een aantal soorten geven licht (bioluminescentie) om prooien te lokken. De volwassen dieren kunnen zich alleen te goed doen aan vloeistoffen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De eieren worden dikwijls afgezet in paddenstoelen, maar ook in boombast, nesten en grotmuren. Ze verpoppen zich in het voedsel of in een zijden coconnetje. De 100 tot 300 eieren worden in pakketjes van 2 tot 30 stuks afgezet en ontwikkelen zich na 4 tot 6 dagen.

De witte, pootloze 5,5 mm lange larven zijn draadvormig en hebben een zwart kopje. Het in 12 segmenten verdeelde lichaam van de larven is transparant, waardoor het opgenomen voedsel te zien is in het voedselkanaal. Ze voeden zich gedurende 12 tot 14 dagen.


Geslachten[bewerken | brontekst bewerken]