Palazzo Chiericati

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Palazzo Chiericati
Villa Chiericati
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Vicenza en de Palladiaanse villa's in Veneto
façade Palazzo Chiericati
Land Vlag van Italië Italië
Coördinaten 45° 33′ NB, 11° 33′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 712-007
Inschrijving 1994 (18e sessie)
Uitbreiding 1996
Kaart
Palazzo Chiericati (Italië)
Palazzo Chiericati
UNESCO-werelderfgoedlijst
Portaal  Portaalicoon   Italië

Palazzo Chiericati is een stadspaleis (palazzo) in Vicenza (Noord-Italië), dat werd ontworpen door Andrea Palladio.

De opdracht tot de bouw werd gegeven door graaf Girolamo Chiericati in 1550. Na de dood van Girolamo in 1557 staakte zijn zoon het werk en gaf nog slechts de opdracht voor de decoraties van het paleis, onder andere aan de kunstenaars Zelotti en Battista Franco. Pas ongeveer een eeuw later werd het afgemaakt volgens de tekeningen uit Palladio's standaardwerk over de architectuur "I Quattro Libri dell'Architettura".

Het paleis werd gebouwd in een toenmalige buitenwijk van Vicenza met uitzicht op het “Piazza dell’Isola” (het huidige Piazza Matteotti) waar de rivieren Bacchiglione en de Retrone samenkwamen. Bij het grondplan van de villa is duidelijk rekening gehouden met de beperkte ruimte. Omdat er herhaaldelijk overstromingen voorkwamen, ontwierp Palladio de villa zodanig, dat het "piano nobile" (de voornaamste verdieping) hoog was gelegen en te bereiken was via een monumentale trap.

De façade bestaat uit een lichtelijk vooruitspringend middengedeelte, dat geflankeerd wordt door een tweetal loggia's, terwijl de daklijst is getooid met een aantal beeldhouwwerken.

Sinds de 19e eeuw is het in gebruik als museum (Museo Civico). Zoals meerdere gebouwen van Palladio in Vicenza werd Palazzo Chiericati hierbij als onderdeel van Vicenza en de Palladiaanse villa's in Veneto door de commissie voor het Werelderfgoed erkend als UNESCO werelderfgoed. Vicenza en drie villa's werden in 1994 tijdens de 18e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed bijgeschreven op de werelderfgoedlijst. 22 bijkomende villa's, waaronder dit Palazzo werden tijdens de 20e sessie in 1996 erkend.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Palazzo Chiericati (Vicenza) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.