Villa Emo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Villa Emo
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Vicenza en de Palladiaanse villa's in Veneto
Villa Emo te Fanzolo
Land Vlag van Italië Italië
Coördinaten 45° 43′ NB, 11° 59′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 712-019
Inschrijving 1994 (18e sessie)
Uitbreiding 1996
Kaart
Villa Emo (Italië)
Villa Emo
UNESCO-werelderfgoedlijst
Portaal  Portaalicoon   Italië

Villa Emo is een villa in Fanzolo (Veneto, Italië), gebouwd tussen 1555 en 1565 door Andrea Palladio voor de Venetiaanse edelman Lunardo Emo.

Het is een goed voorbeeld van een Venetiaans buitenverblijf zoals er velen zijn gebouwd in de 16e en 17e eeuw op "terra firma" (het vasteland). Deze villa's werden gebouwd als agrarisch getint buiten, voor rijke en invloedrijke Venetianen die er 's zomers konden verblijven. Ten eerste om de stad te ontvluchten en ten tweede om toezicht te houden op de oogst.

De vorm was meestal die van een hoofdgebouw met bijgebouwen: barchessa's, waar de oogst kon worden opgeslagen en de rijtuigen konden worden gestald. Deze naam verwijst naar de oorspronkelijke Venetiaanse functie van dit soort bijgebouwen in Venetië voor de opslag voor de vaartuigen. Het hoofdgebouw is, als te doen gebruikelijk, rijkelijk gedecoreerd met fresco's van Giovanni Battista Zelotti.

Villa Emo is zeer goed bewaard gebleven, ook al doordat het tot 2004 in handen van de familie Emo is gebleven.

Villa Emo werd als onderdeel van Vicenza en de Palladiaanse villa's in Veneto door de commissie voor het Werelderfgoed erkend als UNESCO werelderfgoed. Vicenza en drie villa's werden in 1994 tijdens de 18e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed bijgeschreven op de werelderfgoedlijst. 22 bijkomende villa's, waaronder de Villa Emo werden tijdens de 20e sessie in 1996 erkend.

Zie de categorie Villa Emo (Fanzolo) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.