Palestijnse parlementsverkiezingen 1996

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Palestijnse presidentsverkiezingen 1996
Datum 20 januari 1996
Land Vlag van Palestina Palestina
Nieuwe president Yasser Arafat
Opvolging verkiezingen
    2005
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Palestijnse Autoriteit
Wapen Palestijnse Autoriteit
Wapen Palestijnse Autoriteit

Politiek in de
Palestijnse AutoriteitPortaal  Portaalicoon  Politiek

De Palestijnse algemene verkiezingen 1996 werden gehouden op 20 januari 1996, in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem voor de president van de Palestijnse Autoriteit en voor leden van de Palestijnse Wetgevende Raad.

De verkiezingen vonden plaats in een periode van optimisme in het vredesproces tussen Israël en Palestina, en vele Palestijnen waren ervan overtuigd dat de gekozen regering de eerste zou worden van een onafhankelijke Palestijnse staat. Maar na vele jaren onderhandelen kwamen Israël en de Palestijnse Autoriteit niet tot een akkoord, waardoor het conflict onopgelost bleef. Hierdoor duurde het bijna een decennium voordat er nieuwe presidentiële en parlementsverkiezingen werden gekozen.

Er waren geen echte politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen. De enige partij die ertoe deed, was Fatah, de grootste politieke organisatie binnen de Palestine Liberation Organization, die door Yasser Arafat werd geleid. De islamitische Hamas, die door vele westerse landen werd beschouwd als een terroristische organisatie, weigerde mee te doen aan de verkiezingen. Ze vonden de Palestijnse Autoriteit namelijk een organisatie die ontstaan is door onacceptabele onderhandelingen en compromissen met Israël. Volgens onafhankelijke waarnemers waren de verkiezingen vrij en eerlijk.

Presidentsverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

De verkiezingen voor een nieuwe president werden gemakkelijk gewonnen door Yasser Arafat, met 88,2% van de stemmen. De uitslag was geen verrassing, aangezien Arafat al jaren een dominante positie innam in de Palestijnse politieke als hoofd van de PLO en Fatah. Tevens was hij een zeer populair politicus onder de Palestijnen. Zijn enige rivaal was de onafhankelijke Samiha Khalil, die slechts 11,5% van de stemmen kreeg.

Parlementsverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Partij Stemmen Percentage Zetels
Fatah - 55
Onafhankelijke Fatah-leden - 7
Onafhankelijke islamieten - 4
Onafhankelijke christenen - 3
Onafhankelijken - 15
Samaritanen - 1
Overige - 1
Vacant - 2
Totaal 88