Pampahert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pampahert
IUCN-status: Gevoelig[1] (2008)
Venado-Campo-UY-Ozotoceros bezoarticus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie: Cervidae (Herten)
Geslacht: Ozotoceros
Soort
Ozotoceros bezoarticus
(Linnaeus, 1758)
Leefgebied
Leefgebied
Afbeeldingen Pampahert op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pampahert op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Het pampahert of vechthert (Ozotoceros bezoarticus) is een vrij kleine hertensoort die enkel voorkomt in open grasvlakten in het zuiden van Zuid-Amerika.

Kenmerken[bewerken]

Het pampahert heeft een rossig bruine tot gelig grijsbruine vacht. De buikzijde en de binnenzijde van de oren is wit, de bovenzijde van de staart is zwart. Op de snuit zit een donkere vlek. Jongen zijn gevlekt. Hij heeft een lengte van 110 tot 140 centimeter en een schouderhoogte van 69 tot 80 centimeter. Hij weegt 30 tot 40 kg. Het gewei heeft ongeveer zes enden.

Leefwijze[bewerken]

Het pampahert leeft in kleine kudden. Het verhaal gaat dat als een hinde met kalf schrikken van een roofdier, de hinde het roofdier afleidt door een verwonding te veinzen en al hinkende weg te strompelen, terwijl het kalf zich verstopt tussen de struiken.[bron?] Soortgelijk gedrag is ook bekend van verscheidene vogelsoorten als de plevieren.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het pampahert komt voor in open landschappen in West-, Noord- en Centraal-Argentinië, Oost-Bolivia, Paraguay, Uruguay en Centraal- en Zuid-Brazilië. In de 19e eeuw was hij vrij algemeen, maar nu leeft hij enkel nog in verspreide geïsoleerde populaties. Het pampahert komt voornamelijk voor in grasvlakten, maar in Argentinië is hij ook in zoutmoerassen langs de kust te vinden.

Ondersoorten[bewerken]

Er worden vijf ondersoorten onderscheiden:

Bedreiging[bewerken]

Enkele van deze ondersoorten zijn bedreigd. De grootste bedreiging vormt habitatvernietiging om plaats te maken voor landbouwgebieden en de daardoor veroorzaakte fragmentatie van populaties.