Pamukkale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het dorp Pamukkale
Kalkterrassen van Pamukkale
Kalkterrassen
Kalkterrassen

Pamukkale is een stad in het district Pamukkale ten noorden van Denizli in Turkije. De stad is bekend vanwege de nabijgelegen kalkterassen, waaraan de stad ook zijn naam, die "kasteel van katoen" betekent, dankt.

Sterk kalkhoudend water loopt er via een groot aantal terrassen van een helling. Uit het warme water (35°) slaat calciumcarbonaat neer en zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet. Op deze manier krijgt de helling een bijzonder aanzicht: het lijkt op een kasteel van katoen of op een bevroren waterval. Door het grote aantal toeristen werd het proces van kalkvorming echter aangetast en daarom is ervoor gekozen om grote baden langs een nieuw wandelpad te maken. Bij de toegang tot dit pad moeten de schoenen uit en er mag niet van het pad afgegaan worden. Doordat het pad continu onder water staat, is er geen slijtage meer van de witte laag.

Pamukkale is een toeristische plaats en samen met de oudheidkundige stad Hierapolis opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst als Hierapolis Pamukkale.

Video

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Pamukkale op Wikimedia Commons.