Panchito Pistoles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Panchito Pistoles, vaak gewoon Panchito genoemd, is een fictieve antropomorfe haan uit de strips en tekenfilms van Walt Disney. Hij is een vriend van Donald Duck en Joe Carioca, woont in Mexico en rijdt op een paard dat Señor Martínez heet. Hij maakte zijn debuut in de film De Drie Caballeros (1944). Later verscheen hij nog in veel stripverhalen. Hij is de enige van de drie caballero's die niet verscheen in de film Saludos Amigos (1942), want toen bestond hij nog niet.

Panchito's volledige naam is Panchito Romero Miguel Junipero Francisco Quintero González III.[1] Dit zou betekenen dat Quintero de achternaam van zijn vader was en González die van zijn moeder. Zijn naam Pistoles is een bijnaam. Het woord "Pistoles" bestaat niet in het Spaans, maar is mogelijk afgeleid van "Pistolas", Spaans voor pistolen. Deze naam dankt hij aan het feit dat hij in de film De Drie Caballeros regelmatig naar zijn pistolen grijpt. Deze eigenschap is in de stripverhalen minder aanwezig, hoewel hij in deze verhalen nog wel gewapend is. Ook is hij in de strips duidelijk een stuk kalmer dan de film. In de film wordt hij namelijk neergezet als een druktemaker, met een voorkeur voor (vaak gemene) grappen.

Panchito is vandaag de dag vooral bekend uit de stripverhalen. Na De Drie Caballeros heeft hij niet meer in een film meegespeeld. Hij was alleen nog een paar keer te zien in de serie Disney's House of Mouse. Hij verscheen als de hoofdpersoon in een aantal gagstrips van één pagina. Hij speelde ook een bijrol in enkele verhalen met Joe Carioca.

Joaquin Garay is de Amerikaanse stem van Panchito in de eerste originele film de drie cabaleros. Carlos Alazraqui volgde hem op vanaf 2001 en hij doet het nog tot heden. De Nederlandse stem van Panchito is vanaf de eerste film van Panchito voor kwam tot heden Olaf Wijnants.

Señor Martínez[bewerken]

Panchito's paard Señor Martínez verscheen voor het eerst in een krantenstrip in 1944 geschreven door Bill Walsh en getekend door Paul Murry.[2] De latere stripboekversies uit 2000 en 2005 werden geschreven en getekend door Keno Don Rosa. Hij gaf het paard een realistischer uiterlijk.