Joe Carioca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joe Carioca
Strippersonage
Joe Carioca in het midden.
Joe Carioca in het midden.
Bedacht door The Walt Disney Company
Stripreeks Donald Duck
Introductie 1942
Portaal  Portaalicoon   Strip

Joe Carioca (wat in het Portugees betekent: Joe uit Rio de Janeiro) is een fictieve antropomorfe papegaai uit de strips en tekenfilms van Walt Disney. Hij maakte zijn debuut in de film Saludos Amigos uit 1942[1]. In datzelfde jaar verscheen hij ook voor het eerst in krantenstrips.

Joe woont in Brazilië, in Rio de Janeiro. Het personage maakte deel uit van een plan van Disney om tijdens de Tweede Wereldoorlog de markt voor zijn films te verplaatsen van Europa naar Zuid-Amerika. Door een Zuid-Amerikaans personage te introduceren hoopte Disney het nieuwe doelpubliek meer aan te spreken.

Achtergrond[bewerken]

Joe is een arme sloeber. Hij leeft op een vuilnisbelt in Rio de Janeiro en heeft vrijwel nooit geld. Hij is echter ook een vrouwenversierder, en zit altijd achter de meisjes in de stad aan. Zijn verhalen gaan dan ook merendeels over afspraakjes, die altijd in de soep lopen, meestal doordat Joe zich veel rijker en succesvoller voor probeert te doen dan hij in werkelijkheid is. Vaak probeert hij de dames met een luxediner (dat hij zich niet kan permitteren) in een restaurant onder de indruk te brengen waarna hij zich onder de rekening uit probeert te praten. Ook zonder vrouwelijk gezelschap mag hij graag op deze wijze restaurants bezoeken; hij staat derhalve in Rio bekend als eetpiraat.

In zijn Nederlandstalige versie spreekt en denkt Joe met een licht accent; in plaats van 'is' en 'ik' zegt hij steevast 'ies' en 'iek', maar verder is zijn Nederlands perfect. Ook spreekt hij soms even helemaal Spaans (bijvoorbeeld 'Si' of 'Señorita'). Dit is best vreemd omdat hij in Brazilië woont, waar Portugees de voertaal is. Dit komt echter doordat Joe ooit heeft geprobeerd een Spaanse dame te versieren. Hiervoor heeft hij een paar Spaanse woorden geleerd. Hij is afgewezen, maar heeft de gewoonte om Spaans te spreken nog behouden.

Films[bewerken]

Joe maakte zijn filmdebuut in Saludos Amigos, waarin hij samen met Donald Duck te zien was. Twee jaar later verscheen hij opnieuw, weer met Donald Duck en nu ook met de haan Panchito Pistoles in de film The Three Caballeros. Hij verscheen ook in een tv-special uit de jaren 60, en had een paar gastoptredens in de series Mickey Mouse Works en Mickey's Club.

Strips[bewerken]

In hetzelfde jaar waarin Saludos Amigos! uitkwam (1942) verschenen in de kranten de eerste strips met Joe Carioca in de hoofdrol. De stripverhalen werden hoofdzakelijk geschreven door Hubie Karp en getekend door Robert Grant en Paul Murry.

In de periode 1981-1986 verschenen in de Nederlandse Donald Duck acht lange verhalen met Joe Carioca in de hoofdrol. De eerste drie hiervan verschenen onder de gezamenlijke titel Een vagebond op vrijersvoeten.[2] In 1984 kwam er in Nederland ook een album van Joe Carioca uit.

In zijn thuisland Brazilië werd Joe zo populair dat hij daar zijn eigen stripblad heeft gekregen, Zé Carioca. De verhalen in dit blad zijn echter anders dan de Joe Carioca-verhalen waar het Europese publiek mee bekend is. Zo heeft hij in deze stripverhalen twee neefjes, Zico en Zeco, een vriend genaamd Nestor (een gier), en een alter ego als 'Morcego Verde' (Groene Vleermuis). Hij beleeft in dit blad avonturen vergelijkbaar met die van Donald Duck en zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak.

Verhalen[bewerken]

Enkele vervolgverhalen die in Donald Duck verschenen[2]:

  • Een vagebond op vrijersvoeten (eerste gedeelte) (DD 4-1981 - DD 27-1981)
  • Een vagebond op vrijersvoeten (tweede gedeelte) (DD 4-1982 - DD 17-1982)
  • Een vagebond op vrijersvoeten (derde gedeelte) (DD 45-1982 - DD 3-1983)
  • Een vagebond op het slechte pad (DD 10-1984 - DD 20 - 1984)
  • Een vagebond als president (DD 32 - 1984 - DD 40 - 1984)
  • Een vagebond als topvoetballer (als miniboekje) (DD 51 - 1984 DD 52 - 1984 DD 1 - 1985)
  • Een vagebond als lotgenoot (DD 15 - 1985 - DD 23 - 1985)
  • Een vagebond zet de bloemetjes buiten (DD 1 - 1986 - DD 8 - 1986)

Stem[bewerken]

José Oliveira is de originele stem Joe Carioca in Amerika in de eerste gemaakte films. Stan Freberg deed vanaf 1954 de stem en vanaf 1999 tot heden is de stem Rob Paulsen. In de televisie specials van 2013 doet Mark La Roya de stem van Joe Carioca maar ook Sérgio Stern heeft voor de meeste games alles ingesproken.

In de Nederlandse versie van De Drie Caballeros is Alfonso de Montealegre de stem van Joe Carioca.

Externe links[bewerken]