Parelstuifzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Parelstuifzwam
Parelstuifzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Lycoperdaceae
Geslacht:Lycoperdon
Soort
Lycoperdon perlatum
Pers. (1796)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Parelstuifzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum) is een schimmel behorend tot de familie Lycoperdaceae. Het is een witte stuifzwam. Wanneer deze buikzwam rijp is komen de sporen vrij uit een centrale opening aan de bovenkant van het vruchtlichaam.

Parelstuifzwam, sporen komen vrij uit centrale opening bovenkant vruchtlichaam

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De parelstuifzwam is 3 tot 8 cm hoog en heeft de vorm van een omgekeerde peer. De witte kleur verandert geleidelijk aan naar bruin. De hoed en de bovenkant van de steel zijn met dicht opeenstaande wratten bezet (resten van het gescheurde velum), die gemakkelijk kunnen worden weggewreven. Het vlees is bij jonge exemplaren wit, later verkleurend van geel naar olijfbruin. Het vlees wordt omgevormd tot sporen die dan ook olijfbruin zijn.

Jonge vruchtlichamen zijn eetbaar. Hij ruikt naar radijs en smaakt zacht.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn bolvormig, dikwandig, bedekt met fijn wratten en hebben een diameter van 3–4,5 μm. In KOH zijn ze groenachtig geel. De capillitia (draadachtige filamenten in de gleba waarin sporen zijn ingebed) zijn geelbruin tot bruinachtig van kleur, hebben geen septae en hebben een diameter van 3 tot 7,5 μm. Ze zijn hyaliene tot olijfgroen of bruin in KOH. De basidia (sporendragende cellen) zijn knotsvormig, viersporig en meten 7–9 x 4–5 μm. De basidia dragen vier slanke sterigmata van ongelijke lengte variërend van 5 tot 10 μm lang. De stekels aan het oppervlak zijn gemaakt van ketens van pseudoparenchymateuze hyfen (lijkend op het parenchym van hogere planten), waarin de individuele hyfencellen bolvormig tot elliptisch van vorm zijn, dikwandig (tot 1 μm), en meten 13-40 bij 9- 35 μm. Deze hyfen hebben geen gespen.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De parelstuifzwam wordt in zomer en herfst aangetroffen op humusrijke grond in loof- en naaldbossen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Een wijdverspreide soort met een bijna kosmopolitische verspreiding, er is melding gemaakt van Afrika (Kenia, Rwanda, Tanzania), Azië (China, Himalayagebergte, Japan, zuidelijk India Iran), Australië, Europa, Nieuw-Zeeland, en Zuid-Amerika (Brazilië). Het gevonden in subarctische gebieden van Groenland en subalpiene gebieden in IJsland. In Noord-Amerika, waar het wordt beschouwd als de meest voorkomende stuifzwam, varieert het verspreidingsgebied van Alaska tot Mexico, hoewel het minder gebruikelijk is in Midden-Amerika. De soort is populair op postzegels en is afgebeeld op postzegels uit Guinee, Paraguay, Roemenië, Sierra Leone en Zweden.

In België en Nederland is het een zeer algemeen voorkomende soort.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Lycoperdon perlatum op Wikimedia Commons.