Paris (2008)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paris
Regie Cédric Klapisch
Producent Bruno Levy
Scenario Cédric Klapisch
Hoofdrollen Romain Duris
Juliette Binoche
Distributie StudioCanal
Première 20 februari 2008 (Frankrijk)
27 februari 2008 (België)
15 mei 2008 (Nederland)
Genre drama
komedie
Speelduur 130 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Budget € 13.000.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Paris is een Franse film uit 2008, geschreven en geregisseerd door Cédric Klapisch. De hoofdrolspelers zijn Romain Duris en Juliette Binoche. De film ging in première tijdens het Festival International du Film de Comédie de L'Alpe d'Huez op 19 januari 2008.

Paris werd genomineerd voor de César Awards voor beste film, beste montage en beste bijrolspeelster (Karin Viard).

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Professioneel danser Pierre (Romain Duris) is dertiger, lijdt aan een hartkwaal en wacht op een transplantatie die zijn leven mogelijk kan verlengen. Vanaf zijn appartement kijkt hij neer op de straten van Parijs, waar voorbijgangers ieder hun eigen leven leiden. De film volgt het leven van deze Parijzenaars: groente- en fruitverkopers, de vrouw van de bakkerij, een sociaal werker, een danser, een architect, een dakloze, een professor, een model en een illegale immigrant uit Kameroen. Elk van hen heeft zijn eigen mooie en pijnlijke momenten. Uiteindelijk kruist het pad van de personages zich bewust en onbewust en zijn er zelfs romantische ontmoetingen.

Élise (Juliette Binoche), de zus van Pierre, is de spil tussen Pierres eenzaamheid en de levendige stad. Melancholie speelt een grote rol in het leven van Pierre en dat wordt benadrukt door de wat sombere en grijze beelden in de film. De film schetst een beeld van Parijs, haar trekpleisters en architectuur. De Duitse titel is dan ook So ist Paris.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]