Park Valkenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
2010-04-25-breda-by-RalfR-09.jpg
Fontein in Park Valkenberg

Park Valkenberg ligt in de binnenstad van Breda. Het ligt achter het Kasteel van Breda met daarop het terrein van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) (opgericht 1828). Vroeger was het huidige park de tuin van het Kasteel van Breda.

Het park heeft een vijver met een fontein, bomen, bloemen en planten en enkele beelden. Ook zijn er restanten van verdedigingstorens, afkomstig van de voormalige stadsmuur, en een speelvoorziening voor kinderen. Het is een rustplaats in de stad waar men kan wandelen en fietsen.

In het noorden van het park ligt het T-Huis (2002) van de bekende architect/kunstenaar John Körmeling. Boven op het vrijwel transparante gebouw staat "slagroom, spaghetti, koffie, worst, ijs, kauwgom, soep, friet, snoep, salade, pepermunt, bier, taart, thee". Weinig daarvan is daadwerkelijk daar te koop.

Aan de ingang van dit park aan de Willemstraat bevindt zich het Baroniemonument uit 1905, dat werd ontworpen door architect P.J.H. Cuypers. Aan de J.F. Kennedylaan buiten het park is de Poort van Breda. Ook is er een ingang naast het Begijnhof Breda.

Het park ligt op de doorgangsroute naar het Centraal Station Breda.

Evenementen[bewerken]

Op Koningsdag wordt hier de jaarlijkse kindervrijmarkt gehouden. Er worden diverse activiteiten in het Park Valkenberg gehouden zoals Breda Barst en de Valkenbergconcerten elke dinsdagavond van 8 juli tot en met 19 augustus 2008 met optredens van diverse artiesten. Ook wordt er de groepsfoto voor de Roodharigendag gemaakt.

Literatuur[bewerken]

  • Peter de Jaeger, Het Valkenberg; van hoftuin tot stadspark. Breda: De Geus, 1998.

Galerij[bewerken]