Pastitsio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pastitsio

Pastitsio (Grieks: παστίτσιο) is een Grieks gerecht dat veel weg heeft van een macaroni taart.. Pastitsio komt oorspronkelijk uit Korfoe. Korfoe is lang een Venetiaans protectoraat geweest terwijl een groot deel van Griekenland onder het Ottomaanse bewind moest leven.

Korfoe heeft enkele typische gerechten, waaronder Pastitsio, maar eveneens Pastitsada, Sofrito, ... Gerechten zoals Moussaka en Dolma vond men dan weer niet op Korfoe.

.Afhankelijk van de streek zijn meerdere uitvoeringen maar de bodem bestaat eerder uit macaroni (dikke holle slierten) of uit Selina (lijkt op penne maar dikker en gladder). De tweede laag wordt opgebouwd met een saus van vlees (rund-, kalfs- of lamsvlees) en verse tomaten, die heel langzaam wordt gemaakt. Als kruiden worden kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en paprikapoeder gebruikt. Daarna volgt een laag Béchamel, waar men eventueel kaas en eieren door kan doen. Veelal wordt het recept afgemaakt met een extra laagje gegratineerde kaas. Niet te verwarren met "macaronia tou fournou".

Pastitsio is een gangbaar hoofdgerecht dat vaak vergezeld gaat van een salade. In Cyprus wordt het gerecht traditioneel gegeten tijdens het vieren van feesten zoals Pasen.