Paul Bocuse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Bocuse

Paul Bocuse (Collonges-au-Mont-d'Or, 11 februari 1926) is een gedecoreerde Franse chef-kok, uitbater van zijn eigen restaurant L'Auberge Du Pont de Collonges, belanghebber in tal van andere eetgelegenheden in Collonges-au-Mont-d'Or en Lyon, auteur van tal van kookboeken en een vooraanstaande, zo niet de belangrijkste, vertegenwoordiger van de nouvelle cuisine. Bocuse wordt algemeen beschouwd als een van de grootste gastronomen van de 20e eeuw. Bocuse verdiende in zijn meer dan veertigjarige carrière drie Michelinsterren voor zijn restaurant. Bocuse ontwikkelde de kookstijl van topkok Auguste Escoffier verder. Een gerecht van hem is truffelsoep, soupe V.G.E., die hij creëerde voor president Valéry Giscard d'Estaing. Van Giscard d'Estaing kreeg hij de grootste onderscheiding voor zijn gerecht.

Bocuse lijdt aan de Ziekte van Parkinson en heeft een hartkwaal.

Paul Bocuse werd erkend in de wereld door zijn truffelsoep. Als eerbetoon aan hem werd het wereldkampioenschap koken naar hem genoemd. Le Bocuse D'Or.

Trivia[bewerken]

  • In een artikel in The Daily Telegraph in december 2005 vertelde Bocuse dat hij tijdens zijn meer dan 60 jaar durende huwelijk twee maîtresses heeft gehad waarmee hij 30 en 35 jaar is omgegaan. Hij voegde daaraan toe dat de vrouwen elkaar kennen en het met elkaar goed kunnen vinden.
  • Bocuse heeft vele leerlingen gehad. Een daarvan was de Oostenrijker Eckart Witzigmann, de eerste Duitstalige chef-kok die drie Michelinsterren kreeg.
  • Aan de attractie Ratatouille in Disneyland Parijs staat een gedenkplaat ter ere van Paul Bocuse.