Naar inhoud springen

Paul Rijkens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Henk van Haandel (overleg | bijdragen) op 25 apr 2020 om 17:59. (expositie Alkmaar)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Paul Rijkens
Paul Rijkens (1961)
Paul Rijkens (1961)
Algemene informatie
Volledige naam Paul Carl Rijkens
Geboren 14 september 1888
Rotterdam
Overleden 19 april 1965
Amsterdam
Beroep ondernemer
Bekend van Unilever
Portaal  Portaalicoon   Economie

Paul Carl Rijkens (Rotterdam, 14 september 1888Amsterdam, 19 april 1965) was een Nederlands ondernemer.

Paul Rijkens, zoon van de margarinefabrikant Luppo Rijkens en Franzisca Tenbult, behaalde na de hbs een middelbare akte boekhouden. Hij begon zijn loopbaan bij de margarinefabriek van zijn vader, Samuel van den Bergh. Na de fusie met het bedrijf van Anton Jurgens zette hij zijn carrière voort bij de Margarine Unie. Hij vervulde binnen dit bedrijf diverse functies en werd uiteindelijk directeur van de onderneming. In deze rol wist hij een fusie met Lever Brothers van William Hesketh Lever te bewerkstelligen en legde daarmee het fundament voor het latere Unilever.

In de Tweede Wereldoorlog was Rijkens vanuit Londen actief voor de Nederlandse belangen, zo was hij initiatiefnemer voor de oprichting van het Londense weekblad Vrij Nederland. Ook na de oorlog bleef hij de leiding over het Unileverconcern voeren. In 1954 trad hij terug uit de dagelijkse leiding, maar bleef nog jaren als adviseur aan het bedrijf verbonden.

Rijkens was in de jaren vijftig van de 20e eeuw een van de initiatiefnemers tot de Bilderbergconferentie met als doel het verstevigen van de banden tussen Europa en de Verenigde Staten. Ook probeerde hij na het ontstaan van de republiek Indonesië de verhoudingen tussen Nederland en de nieuwe republiek te normaliseren. Als belangrijkste lid van een groep zakenlieden (de zogenaamde Groep Rijkens) probeerde hij te bemiddelen in de zogenaamde Nieuw-Guineakwestie, waarin een afdracht van Nieuw-Guinea werd bepleit ´onder economische voorwaarden´ - overigens zonder veel succes.

Rijkens was ook een verzamelaar van moderne schilderkunst. Zijn aandacht richtte zich vooral op Nederlandse, Vlaamse en Franse schilders. Hij liet zich daarbij adviseren door de criticus Albert Plasschaert. Aan zijn collectie is in 1960 een tentoonstelling gewijd in het Haags Gemeentemuseum. Na zijn dood viel de verzameling uiteen, maar een deel werd in het voorjaar van 2020 tijdelijk bijeengebracht in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Rijkens overleed in 1965 in Amsterdam op 76-jarige leeftijd.

Onderscheiding

In 1948 kreeg Paul Rijkens, tegelijkertijd met Willem Drees, een eredoctoraat verleend in de economische wetenschappen door de Nederlandsche Economische Hoogeschool te Rotterdam.

Bibliografie

  • Rijkens, Paul Handel en wandel: nagelaten gedenkschriften, 1888-1965, Rotterdam, 1965.
  • Rijkens, Paul Het grootbedrijf in ontwikkeling, Rotterdam, 1961.
  • Rijkens, Paul Collectie - Dr. Paul Rijkens (Tentoonstellingscatalogus met inleiding van Paul Rijkens), 's-Gravenhage, 1960.
  • Rijkens, Paul Theorie en praktijk van de winstdeling, Rotterdam, 1956.