Paul de Smet de Naeyerplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beeldengroep Ros Beiaard.

Het Paul de Smet de Naeyerplein is een plein in het Miljoenenkwartier op de wijk Sint-Pietersaalst in de Belgische stad Gent. Het werd genoemd naar de voormalige Belgische eerste minister Paul de Smet de Naeyer (1843-1913). Van naam is het een plein, van uitzicht een park.

Het park ligt tussen twee drukke verkeersaders, namelijk de Kortrijksesteenweg en de Krijgslaan.

Wereldtentoonstelling[bewerken]

Op dezelfde plaats had de Wereldtentoonstelling van 1913 plaats. Paul de Smet de Naeyer was trouwens de erevoorzitter van het uitvoerend comité van diezelfde tentoonstelling. Na de afbraak werd het terrein verkaveld en volgens een strak patroon aangelegd. Het huidige Paul de Smet de Naeyerplein werd voorbehouden voor de bouw van villa's. Gezien de grote van de villa's werd de omgeving al vlug het Miljoenenkwartier genoemd.

Ros Beyaert[bewerken]

Het met gras begroeide plein is omgeven door bomen, een ringweg en villa's in de meest uiteenlopende stijlen, gaande van klassiek over art deco, kubistisch tot modernistisch. Op het plein staat - centraal in een vijver - nog altijd de bronzen beeldengroep 't Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen, ontworpen door Aloïs de Beule (1861-1935) en Domien Ingels (1881-1946). Tijdens WOI wilden de Duitsers alle bronzen beelden van het toenmalige park voor hun wapenindustrie meenemen. Gezien de omvang en gewicht is 't Ros Beyaert blijven staan op de plek waar het stond in 1913.