Ros Beiaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit is een algemene pagina. Voor de Dendermondse folklore gaat u naar Ros Beiaard (Dendermonde), Ros Beiaard (Aat) of Ros Beiaard (Dinant)
Le rocher Bayard in Dinant. Volgens de legende werd de rots door de hoef van het Cheval Bayard gespleten.
Het Ros Beiaard in Aat
Het Ros Beiaard in Dendermonde

Het Ros Beiaard is een folkloristisch paard, dat verwijst naar het paard in de legende van de Vier Heemskinderen. De ommegang met dit (houten) paard bestaat nog in Dendermonde, Lier, Aat en Mechelen. Die drie folkores zijn alle geplaatst op de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

De legende van de Vier Heemskinderen is een afgeleide van de Frankische roman Les quatre fils Aymon, die zich afspeelt in de Maasvallei. In het oorspronkelijke verhaal wordt het paard, daar le Cheval Bayard geheten, verdronken in de Maas. Zijn Vlaamse evenknie vindt de dood in de Schelde.

Standbeelden[bewerken]

  • Het paard uit de Ros Beiaard Ommegang diende vaak als inspiratiebron voor kunstenaars. Aan het begin van de Graaf de Smet de Naeyerplaats te Gent staat een indrukwekkend bronzen Ros Beiaard uit 1913, ontworpen door Aloïs de Beule en Domien Ingels. Het diende als pronkstuk op de wereldtentoonstelling van dat jaar.
  • In Dendermonde, op de rotonde aan de Stationsstraat, staat een standbeeld. In Grembergen, aan het winkelcentrum langs de Zeelsebaan, staat een modernere sculptuur.

Andere verwijzingen[bewerken]

  • Het Suske en Wiske-album Het ros Bazhaar is gebaseerd op het Ros Beiaard.
  • Bij Wéris ligt er een steen met de naam Pas-Bayard waarin volgens de legende een afdruk van het Ros Beiaard zichtbaar zou zijn.

Zie ook[bewerken]