Penitentiaire Inrichting Haaglanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Penitentiaire Inrichting Haaglanden
Penitentiaire Inrichting Haaglanden, Dienst Justitiële Inrichtingen.png
Hoofdingang Penitentiaire Inrichting Haaglanden, locatie Scheveningen
Hoofdingang Penitentiaire Inrichting Haaglanden,
locatie Scheveningen
Opgericht 1882
Hoofdkantoor Den Haag
Valt onder Dienst Justitiële Inrichtingen
Poort Scheveningse gevangenis

De Penitentiaire Inrichting Haaglanden maakt deel uit van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie. De PI Haaglanden biedt plaats aan ruim 1000 gedetineerden en bestaat uit de locaties Scheveningen en Zoetermeer.

Locatie Zoetermeer[bewerken]

De locatie Zoetermeer van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden is gebouwd in 1995 en ligt in de wijk Rokkeveen in Zoetermeer. De penitentiaire inrichting in Zoetermeer is een Huis van Bewaring en een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). De inrichting heeft capaciteit voor bijna 400 gedetineerden.

Locatie Scheveningen[bewerken]

De locatie Scheveningen van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden is gelegen in het oosten van de wijk Belgisch Park in Den Haag.

Binnen het complex Scheveningen bevinden zich:

  • het Penitentiair Psychiatrisch Centrum
  • een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting (ook wel 'open inrichting')
  • het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (voorheen het Penitentiair ziekenhuis of Justitieel Medisch Centrum)

In 2013 stond het Scheveningse complex op de nominatie om gesloten te worden.[1] Later dat jaar besloot de overheid echter om de inrichting toch open te houden.

United Nations Detention Unit[bewerken]

Binnen de muren van het complex te Scheveningen bevindt zich ook de United Nations Detention Unit (UNDU). Deze unit staat onder leiding van de Verenigde Naties en maakt geen deel uit van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Verdachten van het Joegoslaviëtribunaal en van het Internationaal Strafhof verblijven er in voorlopige hechtenis onder verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties. De voormalige Servische president Slobodan Milošević is er in maart 2006 in zijn VN-cel overleden, de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadžić is er sinds juli 2008 ondergebracht. Op 31 mei 2011 kwam ex-opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs Ratko Mladić ook binnen de muren van deze Detention Unit. Ook andere vermeende oorlogsmisdadigers uit de Bosnische Oorlog zaten of zitten er.

Ook Charles Taylor was er ondergebracht voor de duur van zijn proces bij het Sierra Leonetribunaal.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]