Penseelkever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Penseelkever
Penseelkever
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Scarabaeidae (Bladsprietkevers)
Geslacht:Trichius
Soort
Trichius fasciatus
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Penseelkever op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Penseelkever op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De penseelkever (Trichius fasciatus) is een insect uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).

Soorten[bewerken]

Er zijn ook andere soorten die sterk gelijken en penseelkever worden genoemd, maar Trichius fasciatus is de bekendste soort. In Nederland en België komt Trichius zonatus het meest voor maar niet in het overgrote deel van het verspreidingsgebied van de diverse soorten penseelkevers. Een andere soort is T. abdominalis, de levenswijze van de verschillende soorten is grotendeels gelijk.

Beschrijving[bewerken]

De tekeningen hebben per soort een iets ander patroon, maar er is echter een overlap, sommige exemplaren zijn eerder zwart met gele vlekjes, en determinatie is soms alleen mogelijk onder de microscoop door naar de geslachtsdelen te kijken.

Het uiterlijk is verder kenmerkend; een zeer sterk behaard lichaam, behalve op de dekschilden die een kleur en tekening hebben van een wesp of bij en in combinatie met de beharing wordt menig predator op het verkeerde been gezet door deze vorm van mimicry. De beharing zorgt ook voor de overdracht van stuifmeel, waardoor deze kever een rol speelt in de bestuiving van bloemen. De lengte is ongeveer 12-15 millimeter.

Levenswijze[bewerken]

De penseelkever eet de zachtere delen van planten, liefst delen van witte bloemen, en de voorkeur gaat uit naar bepaalde schermbloemigen, hoewel ook andere planten worden gegeten, zoals els, meidoorn, margriet en liguster. De larve leeft in en van rottend hout en is tweejarig, de volwassen kever is van juni tot augustus te zien.