Percheron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Percheron
Een Percheron op een sleepwedsrijd
Een Percheron op een sleepwedsrijd
Basisinformatie
Ras koudbloed
Type trekpaard
Herkomst Frankrijk
Gebruik mensport, vleesproductie
Eigenschappen
Stokmaat 160-185 cm
Kleuren zwart, grijs
Behang zwaar
Karakter geduldig
Fokkerij
Stamboek Société Hippique Percheronne Française
Website Frans stamboek
Lijst van paardenrassen
Percheron vierspan

De Percheron is een Frans ras van koudbloedpaarden afkomstig uit de voormalige provincie Perche, waaraan het zijn naam ontleent. Dit ras behoort tot de bekendste van de Franse trekpaarden. Het werd oorspronkelijk gefokt als krijgspaard, werd in de achttiende en negentiende eeuw ingezet als koetspaard voor de postkoets en diende in het begin van de twintigste eeuw als zwaar landbouwtrekpaard.

Kenmerken[bewerken]

Het grote type van dit paard kan een stokmaat van 185 cm bereiken. Het kleine type ligt tussen de 150 en 165 stokmaat. De meest voorkomende kleuren zijn schimmel en zwart. Het ras vertoont verwantschap met de Boulonnais.

Gebruik[bewerken]

De Percheron wordt gebruikt voor de koets en, in mindere mate, onder het zadel. In de tweede helft van de twintigste eeuw kreeg het ras versterkt betekenis voor de productie van paardenvlees. Tegenwoordig wordt de Percheron ook ingezet als sleeppaard in de bosbouw en wordt zijn grote kracht gedemonstreerd tijdens trekwedstrijden.

Verspreiding[bewerken]

In de Verenigde Staten is het een geliefd showpaard. Ook in het Verenigd Koninkrijk en in Australië bevinden zich stamboeken. Sinds 1978 wordt jaarlijks een congres van fokkers wereldwijd georganiseerd, waarvan de meeste edities plaatsvonden in Amerika. Jaarlijks is er een nationale presentatie van het ras in de stoeterij van Le Pin-au-Haras.

Externe links[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina Percheron.