Perlee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De werkplaats van Perlee, aan de Westerstraat in Amsterdam
Draaiorgel het Snotneusje in het Amsterdam Museum

De familie Perlee is een van de bekendste (en tevens oudste) draaiorgelfamilies van Nederland en komt uit Amsterdam. Het bedrijf is gevestigd in de Jordaan en ligt aan de Westerstraat.

Geschiedenis[bewerken]

In 1875 begon de Belg Leon Warnies met een draaiorgelbedrijf in Amsterdam. Warnies verhuurde in het begin voornamelijk cilinderorgels. Later werd overgestapt op draaiorgels en begon men ook orgels de bouwen en repareren.

In 1932 werd het bedrijf voortgezet door de familie Perlee, die zich op de Westerstraat 119 in Amsterdam vestigde, waar het tegenwoordig nog steeds te vinden is.

De werkplaats doet tevens diens als G. Perlee Draaiorgelmuseum en is op afspraak te bezoeken. Daar is te zien hoe men de orgels repareert en beschildert. Ook is te zien hoe de orgelboeken worden gekapt. Dit alles is geen show, maar nog steeds dagelijkse werk.

In 2008 maakte de familie bekend dat ze hun 12 orgels onder wilden brengen in Museum Speelklok te Utrecht.

Bekende orgels van Perlee[bewerken]

Hieronder enkele orgels die eigendom zijn van Perlee, of die vroeger eigendom waren. Sommige orgels zijn tegenwoordig in het bezit van musea.

Trivia[bewerken]

  • Zanger Michael Jackson wilde Draaiorgel de Arabier ooit kopen. Familie Perlee had hier geen interesse in. Later bleek dat Jackson een miljoen dollar voor het orgel over had gehad.[bron?]
  • De fronten van Perlee-orgels kenmerken zich door de vele geschilderde roosjes.

Externe link[bewerken]