Perlee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De werkplaats van Perlee, aan de Westerstraat in Amsterdam
Draaiorgel het Snotneusje in het Amsterdam Museum

De familie Perlee is een van de bekendste (en tevens oudste) draaiorgelfamilies van Nederland en komt uit Amsterdam. Het bedrijf van de familie is gevestigd in de Jordaan aan de Westerstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1875 begon de Belg Leon Warnies met een draaiorgelbedrijf in Amsterdam. Warnies verhuurde in het begin voornamelijk cilinderorgels. Later werd overgestapt op draaiorgels en begon men ook orgels te bouwen en repareren.

In 1932 werd het bedrijf voortgezet door de familie Perlee, die zich op de Westerstraat 119 in Amsterdam vestigde. Daar is het tegenwoordig nog steeds te vinden.

De werkplaats van het bedrijf doet tevens diens als G. Perlee Draaiorgelmuseum en is op afspraak te bezoeken. Daar is te zien hoe men de orgels repareert en beschildert en hoe de orgelboeken worden gekapt. Dit alles is geen show, maar nog steeds dagelijkse werk.

In 2008 heeft de firma Perlee de twaalf historische orgels die in bezit waren verkocht aan het Museum Speelklok te Utrecht onder de voorwaarde conditie dat Perlee de orgels restaureert en erover kan beschikken.[1][2]

Bekende orgels van Perlee[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder enkele orgels die eigendom zijn van Perlee, of die vroeger eigendom waren. Sommige orgels zijn tegenwoordig in het bezit van musea.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De fronten van Perlee-orgels kenmerken zich door de vele geschilderde roosjes.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Perlee van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.