Peter Dedecker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Dedecker
Peter Dedecker.jpg
Volledige naam Peter Dedecker
Geboren Zottegem, 7 november 1983
Kieskring Flag of Oost-Vlaanderen.svg Oost-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Sinds 2003
Partij N-VA
Functies
2006-2007 academisch medewerker UGent
2007-2010 assistent-onderzoeker HoGent
2010-2019 Volksvertegenwoordiger
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Peter Dedecker (Zottegem, 7 november 1983)[1] is een voormalig Belgisch Vlaamsgezind politicus uit de provincie Oost-Vlaanderen. Hij was volksvertegenwoordiger in de Kamer voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

Levensloop[bewerken]

Hij groeide op in het landelijke Zwalm, volgde technisch secundair onderwijs (industriële wetenschappen) aan Don Bosco Sint-Denijs-Westrem en studeerde af als burgerlijk ingenieur (computerwetenschappen) aan de Universiteit Gent. Nadien werd hij assistent-onderzoeker aan de Hogeschool Gent, terwijl hij tevens zijn doctoraat aan de universiteit voorbereidde.[2] Bij zijn verkiezing in de Kamer in 2010 zette hij zijn activiteiten aan de HoGent en UGent stop.

In 2003 werd hij lid van N-VA. Hij werd actief in de werkgroep Onderwijs en was van 2006 tot 2008 stichtend voorzitter van de Jong N-VA-afdeling aan de Universiteit Gent. Tevens was hij bij de N-VA-afdeling van Gent actief als jongerenverantwoordelijke en politiek secretaris. Ook werd hij lid van de partijraad en het partijbestuur. In 2010 werd hij voor N-VA verkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij bleef zetelen tot in 2019.

In de Kamer legde hij zich vooral toe op de economische dossiers, in het bijzonder de telecomsector en de financiële sector. Hij werd onder meer vast lid van de commissie Infrastructuur en de commissie Financiën en Begroting en plaatsvervanger in de commissie Bedrijfsleven. Hij was tevens actief in de bijzondere commissie belast met het onderzoek naar de omstandigheden die geleid hebben tot de ontmanteling van de nv Dexia en de bijzondere commissie gelast met de opvolging van de financiële crisis.[3]

Hij kreeg vooral bekendheid in Vlaanderen toen hij op 14 februari 2013 uitpakte met een persconferentie waarin hij het ACW beschuldigde van fiscale fraude, misbruik van vennootschapsgoederen en belangenvermenging in de Dexia-affaire, onder meer met de omstreden winstbewijzen die de arbeidersbeweging bezat in de genationaliseerde bank Belfius.[4] Deze onthullingen werden gevolgd door nieuwe opduikende elementen in het dossier ACW-Belfius[5] en domineerden wekenlang de Vlaamse pers wat uiteindelijk leidde tot het ontslag van minister van financiën en vicepremier Steven Vanackere op 5 maart 2013.[6] Peter Dedecker werd door het ACW (met meester Hans Rieder als advocaat) gedagvaard voor de rechtbank van eerste aanleg te Brussel.[7] Het proces is, in afwachting van de uitkomst van het strafonderzoek[8] dat door het Brusselse parket gevoerd wordt, voor onbepaalde duur uitgesteld.[9]

In 2017 besloot hij zich weer meer met technologie bezig te houden en geen politiek mandaat meer te willen opnemen.[10] Hij stond bij de lokale verkiezingen van 2018 echter nog wel op de Gentse lijst ter ondersteuning,[11] maar werd niet verkozen.

Hij woont samen met zijn partner in Gent.

Publicatie[bewerken]

Externe links[bewerken]