Peter Giele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Giele
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Volledige naam Petrus Leonardus Maria Giele
Geboren 13 juli 1954
Geboorteplaats Hilversum
Overleden 16 juni 1999
Overlijdensplaats tussen Amsterdam en Het Gooi
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstenaar, dichter, ontwerper, binnenhuisarchitect
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Graf van Peter Giele

Petrus Leonardus Maria Giele (Hilversum, 13 juli 1954 - tussen Amsterdam en Het Gooi, 16 juni 1999) was een Nederlands kunstenaar, dichter, ontwerper en binnenhuisarchitect en een belangrijke inspiratiebron voor een grote groep Amsterdamse kunstenaars.

Peter Giele heeft diverse culturele instellingen opgericht: galerie Aorta, discotheek RoXY, galerie W139 en zijn laatste creatie: club/restaurant Inez I.P.S.C. (International Private Society Club), vernoemd naar zijn vrouw Inez. "Ab igne ignem capere" (Latijn: "Het ene vuur steekt het andere aan"), was het levensmotto van Peter Giele.

Dood[bewerken]

Peter Giele stierf aan een hersenbloeding toen hij op zijn scooter reed, halverwege Amsterdam en het Gooi. Zijn bijzondere begrafenis werd uitgebreid verslagen in de pers. Op de dag van Giele's begrafenis brandde de door hem gecreëerde club/discotheek de RoXY tot de grond toe af.

Grafmonument[bewerken]

Een ontwerp voor een grafmonument door beeldend kunstenaar Joep van Lieshout op het graf van Peter Giele riep aanvankelijk veel weerstand op. Begin augustus 2005 werd het monument toch geplaatst. De Giele Skull is een paarse polyester cabine in de vorm van een doodshoofd waarin familie en vrienden van de kunstenaar zich kunnen terugtrekken. De cabine is afgesloten met twee hangsloten en alleen enkele familieleden en vrienden hebben een sleutel. Het graf van Giele ligt schuin tegenover dat van cabaretier Frans Halsema.

Externe links[bewerken]