Peter Persyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter Persyn
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Peter Persyn
Geboren Brasschaat, 2 december 1962
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij N-VA
Functies
2014 - 2019 Vlaams Parlementslid[1]
2019 - 2022 Gemeenteraadslid Bertem
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Peter Persyn (Brasschaat, 2 december 1962) is een Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) en voormalig Vlaams Parlementslid.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Persyn was de tweede zoon van een gezin met vijf kinderen en groeide op in Brasschaat. Als jongere nam hij deel aan politieke debatten en organiseerde hij sociale en culturele activiteiten.

Na zijn legerdienst in Duitsland studeerde hij geneeskunde en antropologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en tropische ziekten aan de Universiteit van Antwerpen. Na zijn studies deed Persyn veldonderzoek in Congo, waarna hij zich als huisarts in Leuven vestigde. In 1999 verhuisde hij met zijn gezin opnieuw naar Congo om er in het kinderziekenhuis van Kinshasa te werken. Door de burgeroorlog in Congo moest Persyn na één jaar terug naar België keren.

Als wetenschappelijk medewerker aan de KU Leuven en in het ziekenhuis UCL Woluwe leverde hij beleidsvoorbereidend werk voor het kabinet-Volksgezondheid tijdens de paarsgroene regering Verhofstadt I, waarna hij van 2002 tot 2011 in de ngo-wereld aan de slag was als medisch verantwoordelijke voor verschillende projecten.

In 2009 werd hij actief binnen de N-VA als lid van de N-VA-afdeling van Tervuren. Eén jaar later werd hij lid van de nieuw opgerichte afdeling van de partij in Bertem en in 2011 voorzitter van de N-VA-afdeling van het arrondissement Leuven. Hiermee werd hij lid van de partijraad van N-VA.

In 2011 werd hij directielid bij Mederi NV, een landelijke zorgorganisatie met projecten in ouderen- en thuiszorg. In 2012 was hij een van de oprichters van Doctar, een digitale toepassing voor de sociale derdebetaler bij de huisarts in België.

Na de Vlaamse verkiezingen van 25 mei 2014 kwam hij eind juli 2014 als opvolger van Ben Weyts in het Vlaams Parlement terecht,[2] waar hij bleef zetelen tot eind mei 2019. Ook was hij tussen 2019 en 2022 gemeenteraadslid van Bertem. Bij de verkiezingen van 2019 stond hij als eerste opvolger op de Vlaams-Brabantse N-VA-lijst voor de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Vanaf begin 2020 was hij lid van de groepsdirectie van Senior Living Group (SLG), een bedrijf in de sector van de woonzorgcentra (WZC's). In juli was er echter sprake van een terugkeer naar de politiek, als opvolger in de Kamer van Jan Spooren die provinciegouverneur van Vlaams-Brabant wordt. Persyn besloot echter niet in de Kamer te zetelen, zodat hij zijn job bij SLG niet moest opgeven.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]