Philippe Leclerc de Hauteclocque

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Philippe Leclerc de Hauteclocque
Général Philippe Leclerc
Geboren 22 november 1902
Belloy-Saint-Léonard, Somme
Overleden 28 november 1947
bij Colomb-Béchar, Algerije
Rustplaats Hôtel des Invalides, Parijs[1]
Land/zijde Vlag van Frankrijk Frankrijk
Onderdeel Franse landmacht
Dienstjaren 1924 - 1947
Rang Maréchal de France
(Postuum)
Slagen/oorlogen Ruhrbezetting

Tweede Wereldoorlog


Onderscheidingen zie onderscheidingen

Philippe Leclerc de Hauteclocque (Belloy-Saint-Léonard (Somme), 22 november 1902 - bij Colomb-Béchar (Algerije), 28 november 1947) was een Franse generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hij werd geboren als Philippe François Marie, Comte de Hauteclocque, maar veranderde zijn naam in 1945 en voegde die samen met zijn Franse verzetsalias Jacques-Philippe Leclerc. Hij staat in Frankrijk algemeen bekend als Maréchal Leclerc. Tijdens de oorlog nam hij Leclerc aan als schuilnaam om zijn familie te beschermen. En het was uit eerbetoon dat hij Leclerc officieel liet toevoegen aan zijn echte naam.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de vijfde van zes kinderen van Adrien de Hauteclocque, comte de Hauteclocque (1864-1945) en Marie-Thérèse van der Cruisse de Waziers (1870-1956). Leclerc studeerde in 1924 af aan de École Spéciale Militaire de Saint-Cyr en trad toe tot het Franse leger.

Op 14 mei 1940 werd Leclerc krijgsgevangen gemaakt, maar hij wist te ontsnappen. Op 12 juni raakte hij gewond en werd gevangengenomen. Wederom wist hij te ontkomen. Op 25 juli 1940 stelde Leclerc zich beschikbaar aan de Vrije Fransen van Charles de Gaulle. Van 29 augustus 1940 tot 12 november 1940 was Leclerc gouverneur voor Kameroen. Hij nam deel aan de Slag om Gabon in november 1940. Twee jaar later, in december 1942, trok Leclerc met zijn troepen door de Sahara en sloot zich aan bij de naar Tunis optrekkende Britten.

Gezonden naar Normandië bevrijdden Leclerc en zijn Tweede Pantserdivisie Parijs. Samen met Maurice Kriegel-Valrimont en Henri Rol-Tanguy aanvaardde Leclerc de overgave van Dietrich von Choltitz. Zijn troepen namen verder deel aan de bevrijding van de Elzas, bevrijdden Straatsburg en eindigden in Zuid-Duitsland bij Berchtesgaden.

Na het einde van de oorlog in Europa ontving Leclerc het commando over de Franse Expeditiekorps in het Verre Oosten (Corps Expéditionnaire Français en Extrême-Orient, CEFEO) en vertegenwoordigde hij Frankrijk tijdens de capitulatie van Japan op 2 september 1945.

In oktober 1945 werd Leclerc naar Frans Indo-China gezonden om de blokkade van de Vietminh bij Saigon te doorbreken. Hij werd in zijn werk ondermijnd door Hoge Commissaris admiraal Georges Thierry d'Argenlieu en werd op eigen initiatief vervangen.

Leclerc kwam in 1947 bij een vliegtuigongeluk in de buurt van Colomb-Béchar in Algerije om het leven en werd in 1952 postuum gepromoveerd tot Maarschalk van Frankrijk.

Onderscheidingen[2][bewerken | brontekst bewerken]

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]