Phoenixstraat (Delft)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Phoenixstraat
De Phoenixstraat, met rechts de trambaan en links het "spoorviaduct" met daarachter de Spoorsingel.
Geografische informatie
Locatie       Binnenstad (Delft), Delft
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 21′ OL
Begin Westvest (bij 7)
Eind Wateringsevest
Lengte 600 m
Algemene informatie
Genoemd naar Sociëteit Phoenix (DSC)
Bestrating asfalt
Opvallende gebouwen Sociëteit Phoenix, Bagijnetoren en molen De Roos
Openbaar vervoer Tramlijn 1/19, Spoorviaduct
Detailkaart
Phoenixstraat (Centrum)
Phoenixstraat

De Phoenixstraat (uitspraak: feuniksstraat) is een straat aan de westrand van het centrum van de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De Phoenixstraat loopt vanaf het Westvest tot de Wateringsevest en is ca. 600 meter lang. Zijstraten van de Phoenixstraat, aan de oost/noordoostzijde, zijn: Begijnhof, Schoolstraat, Sint Agathaplein en de Kloksteeg. Ook ligt aan de Phoenixstraat de Phoenixtuin.

Ten westen van de Phoenixstraat liep over de gehele lengte van de straat tussen 1960-1965 en 2015 het zogenaamde spoorviaduct. Aan de westzijde van het spoorviaduct loopt de Spoorsingel parallel aan de Phoenixstraat.

De straat is in 1873 onder burgemeester De Vries Van Heijst vernoemd naar de Delftsche Studenten Sociëteit "Phoenix"[1]. Voorheen heette deze straat de Westvest en ligt op de plek van de oude stadswal en stadsgracht, die in de 19e eeuw werd gedempt ten behoeve van de aanleg van de spoorlijn Den Haag-Rotterdam. Een overblijfsel van de oude verdedigingswerken is de Bagijnetoren, die sinds de Phoenixstraat in 1965 werd verbreed, in de middenberm van de straat staat.

De Phoenixstraat is sinds eind 2009 onderdeel van de grootschalige bouwwerkzaamheden voor de aanleg van de Willem van Oranjetunnel.[2] In de periode 2010 tot 2015 is onder de straat de oostelijke tunnel aangelegd. Vanwege de werkzaamheden aan de Phoenixstraat, hadden archeologen volop de gelegenheid om de geschiedenis bloot te leggen van deze straat.[3] Sinds voltooiing van de oostelijke tunnel in 2015 is de Phoenixstraat weer een begaanbare weg en op het tracé van het voormalige spoorviaduct is de westelijke tunnel aangelegd.

Na de voltooiing van de spoortunnel zal tussen de Phoenixstraat en de Spoorsingel een nieuwe waterloop, de Spoorsingelgracht, worden aangelegd.

Zie de categorie Phoenixstraat (Delft) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.