Naar inhoud springen

Duinrijpmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Physconia perisidiosa)
Duinrijpmos
Duinrijpmos
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Caliciales
Familie:Physciaceae
Geslacht:Physconia
Soort
Physconia perisidiosa
(Erichsen) Moberg (1977)
Duinrijpmos
donkere, borstelvormige rhizinen
Synoniemen

Physcia farrea

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Duinrijpmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het duinrijpmos (Physconia perisidiosa) is een korstmos uit de familie Physciaceae. Het komt voor op neutrale, iets geëutrofieerde schors van oude, goed belichte bommen in de binnenduinrand of niet ver van de kust. Het leeft in symbiose met de alg Trebouxia of Pseudotrebouxia.

De combinatie van kenmerken waaraan je die soort herkent zijn vaak iets smallere lobben, lobben die vaak ietwat dakpansgewijs over elkaar heen staan, donkere, borstelvormige rhizinen en witte merg. Het thallus bereikt een diameter van 5 cm. Het oppervlak is grijs tot grijsbruin of gewoonlijk bruin tot donker roodbruin. Het wordt donkerder naarmate de leeftijd vordert. Apothecia zijn 1,5 mm in diameter maar in Nederland niet aanwezig. Sorediën zijn altijd aanwezig en deze zijn geelbruin van kleur en grofkorrelig tot isidieus van structuur.

Physconia perisidio heeft geen kenmerkende kleurreacties. De ascosporen meten 26 tot 32 (34) × 15,5 tot 18 µm.

Het lijkt op het donker rijpmos, heeft een groot thallus, groeit in rozetten, heeft een beetje gelige merg en is K+ (geel).

Het duinrijpmos komt voor in Noord-Amerika (VS, Canada, Alaska) en Europa, maar er zijn ook enkele waarnemingen bekend uit Zuid-Amerika, Afrika (Zuid-Afrika, Marokko, Kenia) en Azië (Rusland, Iran). In Nederland komt het zeer zeldzaam voor. Vrijwel uitsluitend in kustgebieden. Het staat op de rode lijst in de categorie 'kwetsbaar'.