Piazza di Spagna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 06:34. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Piazza di Spagna van bovenaf gezien
Fontana della Barcaccia

De Piazza di Spagna is een onregelmatig gevormd plein in het centrum van Rome, dat zijn naam dankt aan de Spaanse ambassade bij het Vaticaan. Het plein kan het best beschreven worden als een zandloper of trapezium waar enkele straten op uitkomen.

De Piazza di Spagna kent diverse bezienswaardigheden. De Spaanse Trappen (Scalinata Della Trinità de Spagna) voeren omhoog naar de Franse kerk, de Trinità dei Monti, die over het plein kijkt vanaf een nabijgelegen heuvel. Aan het plein staat verder een museum voor de Engelse dichter John Keats.

Aan de voet van de trap staat een fontein, de Fontana della Barcaccia in de vorm van een kleine boot, geïnspireerd door een zestiende-eeuwse overstroming van de Tiber. Op het zuidelijke einde van het plein staat de Zuil van de Onbevlekte Ontvangenis. Op 8 december, het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis, wordt dit beeld altijd met bloemen en guirlandes versierd door leden van de Pauselijke Academie van de Onbevlekte Ontvangenis. De paus komt op die dag bij dit beeld het Angelus bidden.

Het Palazzo di Propaganda, naar de vroegere benaming van de curiecongregatie Propaganda Fide, gelegen achter de colonnade, heeft een voorgevel met afwisselend gemodelleerde ramen en pilasters, een architecturale stijl die men over het hele plein kan terugvinden. Straatventers en cartoonisten zorgen voor de nodige couleur locale.

Zie ook

Externe links

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Piazza di Spagna op Wikimedia Commons.