Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Picpus-paters)
Naar navigatie springen Jump to search
Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria
Picpus
Congregatio Sacrorum Cordium (ss.cc.)
Basisgegevens
Gesticht 24 december 1800 te Poitiers
Stichter Pierre Coudrin
Henriette Aymer de Chevalerie
LogoSSCC.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria of Congregatio Sacrorum Cordium (ss.cc.) is een congregatie die in sommige landen bekend is onder de naam Picpus, naar de rue de Picpus in Parijs waar de congregatie kort na haar stichting in 1800 haar moederhuis vestigde. De congregatie wordt soms, en uiteraard verkeerderlijk, verward met de Priesters van het Heilig Hart van Jezus (Congregatio Sacerdotum a Corde Iesu, S.C.I., ook wel gekend als "Dehonianen") en de Missionarissen van het Heilig Hart (Missionarii Sacratissimi Cordis Iesu, M.S.C.).

De congregatie is gevestigd in 35 landen en telt ongeveer 2000 leden. In België heeft ze vestigingen in Leuven en Charleroi en in Nederland is ze vertegenwoordigd in 's-Hertogenbosch. Van 1915-2007 was ze gevestigd in het klooster Nieuwe IJpelaar te Bavel.

Van 1903-1952 waren Zusters van de Heilige Harten gevestigd te Meerssen, nadat ze verdreven waren uit Frankrijk ten gevolge van de seculariseringspolitiek.

Twee van haar bekendste leden zijn de in 2009 heilig verklaarde Pater Damiaan (1840-1889), die als 'apostel van de melaatsen' op het eiland Molokai geleefd heeft, en pater Eustachius van Lieshout (1890-1943), die in Brazilië werkte.

Medeoprichter Pierre Coudrin afgebeeld in een glas-in-loodraam in de Cathédrale de Notre Dame de la Paix in Honolulu

Externe link[bewerken]