Pierre François Xavier de Ram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pierre François Xavier de Ram

Pierre François Xavier de Ram (Leuven, 2 september 1804 - aldaar, 14 mei 1865) was een Belgisch kanunnik en historicus, maar staat vooral bekend als de eerste rector magnificus van de Katholieke Universiteit van Mechelen en van de Katholieke Universiteit Leuven.

Peter de Ram voltooide zijn humaniora aan het klein seminarie van Mechelen, waar hij afstudeerde op de leeftijd van zeventien. Hij studeerde dan aan de Rijksuniversiteit Leuven in de faculteit Wijsbegeerte en Letteren.

De Ram ging dan naar het seminarie van Mechelen, waar hij in 1827 priester werd. Hij gaf er les en werd archivaris van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel. In deze periode was Willem I der Nederlanden aan de macht en deze probeerde de macht van de clerus zo veel mogelijk te beperken. De Ram probeerde hier als religieus wetenschapper tegen in te gaan, waarbij hij zich vooral baseerde op 18e-eeuwse werken.

Verder was hij een actief bestrijder van het protestantisme in de Nederlanden, onder meer door de publicatie van werken zoals de Levens van de voornaemste Heyligen en roemweerdige peersonen der Nederlanden. Daardoor verwierf hij ook faam als hagioloog.

Rond de Belgische onafhankelijkheid in 1830 was de Ram actief om een Rooms-liberale coalitie te verenigen tegen de Nederlandse koning. Toch weigerde hij zelf deel te nemen het politieke bestel na de onafhankelijkheid, om zich volledig op zijn academische loopbaan te richten.

In 1816 had de Nederlandse vorst een rijksuniversiteit in Leuven opgericht. Dit was natuurlijk een doorn in het oog van het katholieke establishment. Onder leiding van de Ram werd er daarom in 1834 een katholieke universiteit te Mechelen opgericht. Maar reeds in 1835 werd de Leuvense rijksuniversiteit opgeheven, zodat de Ram, benoemd als rector magnificus, de Mechelse universiteit naar Leuven kon brengen. Hij bleef er rector tot aan zijn overlijden in 1865.

Hij was lid van de Koninklijke Academie van België en gastprofessor aan de Bayerische Akademie der Wissenschaften te München.

Publicaties[bewerken]

De Ram verzorgde een tweetalige uitgave Latijn-Frans van de Brabantse kroniek van Emond de Dynter:

Literatuur[bewerken]

  • J.-J. THONISSEN, de Ram (Pierre-François-Xavier), in Biographie Nationale de Belgique, T. 5, col. 650-670.
  • Victor DE BUCK, Monseigneur de Ram, recteur magnifique de l'Université catholique de Louvain, Paris, éditions Charles Douniol, 1865.

Interne links[bewerken]

Externe link[bewerken]

Rector Katholieke Universiteit Leuven
1834-1865
Opvolger:
Nicolas-Joseph Laforêt