Piet-van-vliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet-van-vliet
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Piet-van-vliet (Cacomantis merulinus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Cuculiformes (Koekoeksvogels)
Familie:Cuculidae (Koekoeken)
Geslacht:Cacomantis
Soort
Cacomantis merulinus
(Scopoli, 1786)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Piet-van-vliet op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De piet-van-vliet of klaagkoekoek (Cacomantis merulinus) is een koekoek uit de groep van broedparasitaire koekoeken. De vogel komt voor in Indonesië, India en China. De naam "piet-van-vliet" is een klanknabootsing van zijn roep.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De piet-van-vliet is een vrij kleine koekoek van 21 tot 23,5 cm lengte. Een volwassen mannetje is grijsbruin van boven en oranje van onder en hij is grijs op kop, keel en aan de bovenkant van de borst. Er zitten witte stippels op de staartveren. De poten zijn geel, de snavel is van onder ook geel en van boven zwart; de ogen zijn rood. Het vrouwtje ziet er soms hetzelfde uit als het mannetje, maar er is een ook vorm die er anders uitziet. Dan is het vrouwtje roodachtig bruin van boven met donkere strepen. Van onder is ze lichter gekleurd met een fijnere streping.

Het geluid is bestaat uit een serie van 11 tot 12 klanken van drie noten ("piet-van-vliet") die geleidelijk in toonhoogte daalt.

Deze klaagkoekoek is een broedparasiet. Het vrouwtje legt haar eieren in de nesten van diverse kleine soorten zangvogels zoals de gewone iora (Aegithina tiphia), grijsborstspinnenjager (Arachnothera affinis), geelbuikprinia (Prinia flaviventris) en van snijdervogels.[2]

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt wijdverspreid voor van Zuidoost-Azië tot de Filipijnen en telt vier ondersoorten:[3]

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een veel gehoorde vogel die voorkomt in secondair bos, uitgekapt bos en tuinen maar ook in primair regenwoud. De piet-van-vliet heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Om die redenen staat deze soort klaagkoekoek als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]