Ping An Insurance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ping An Insurance (Group) Company of China, Ltd.
Logo
Sleutelfiguren Ma Mingjie
Hoofdkantoor Ping An Finance Centre
Vlag van China Shenzhen, China
Werknemers 190 000[1]
Industrie verzekering
Website (zh) www.pingan.com.cn
(en) Investor relations
Portaal  Portaalicoon   Economie

Ping An Insurance (Vereenvoudigd: 中国平安; Traditioneel: 中國平安; letterlijk: Vrede van China), internationaal voluit gekend als Ping An Insurance (Group) Company of China, Ltd, is een Chinese holding actief in de bank- en verzekeringssector.

Het bedrijf is in 1988 opgericht en heeft als belangrijkste dochters:

  • Ping An Life Insurance Company of China, Ltd.
  • Ping An Property & Casuality Insurance Company of China, Ltd.
  • China Ping An Insurance Overseas (Holding) Limited
  • Ping An Trust & Investment Co. Ltd.

Belang in Fortis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 november 2007 kocht Ping An voor 1,8 miljard euro een belang van 4,18% in Fortis. Dit werd in maart 2008 gevolgd door een overeenkomst om de helft van de aandelen in Fortis Investments te verwerven.[2] Deze tweede deal werd in oktober 2008 afgeblazen na de gedeeltelijke nationalisering van Fortis.[3] Over het belang in de holding, ondertussen opgelopen tot 4,99%, werd nog hevig geprocedeerd. Ping An bekwam in hoger beroep dat het mocht meestemmen over de verkoop aan BNP Paribas, maar kon deze niet tegenhouden. Na vergeefs diplomatiek overleg vorderde de verzekeraar een schadevergoeding van 2 miljard dollar bij een ICSID-arbitragepanel.[4] Dit was de eerste zaak ooit die voor een arbitragehof aangespannen werd tegen België. Deze eis werd in mei 2015 verworpen. Het kostte België 3,5 miljoen euro aan erelonen.

Hoofdkantoor[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 nam Ping An Insurance het Ping An International Finance Centre, een wolkenkrabber in de stadsprefectuur Shenzhen, in gebruik als nieuw hoofdkantoor. Het gebouw heeft een hoogte van 599,1 meter en telt 115 verdiepingen. Het was bij zijn ingebruikname in 2017 het op drie na hoogste gebouw ter wereld.