Piranha (1995)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Piranha
Tagline Lost River Lake was a thriving resort... Until they discovered...
Regie Scott P. Levy
Producent Roger Corman
Mike Elliott
Chako van Leeuwen
Scenario Richard Robinson
John Sayles
Alex Simon
Hoofdrollen William Katt
Alexandra Paul
Monte Markham
Darleen Carr
Mila Kunis
Muziek Christopher Lennertz
Montage John Gilbert
Robert L. Goodman
Cinematografie Christopher Baffa
Première Verenigde Staten 1 oktober 1995
Genre Komedie/Thriller
Speelduur 89 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Piranha is een horror-komedie uit 1995 geregisseerd door Scott P. Levy, over een zwerm moordzuchtige piranha's. De film werd geproduceerd door Roger Corman en is een nieuwe versie van de gelijknamige film van Joe Dante uit 1978.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tijdens de Koude Oorlog vormen Amerikaanse onderzoekers een onderneming genaamd 'mestand', een militaristisch project om zeer agressieve piranha's te kweken als wapen tegen de vijand. Deze aangepaste roofvissen kunnen zowel in zoet als zout water leven en zich snel vermenigvuldigen. Na weigering van iedere vorm van financiële hulp door de regering, voert de gefrustreerde wetenschapster Dr. Leticia Baines (Darleen Carr) de genetische experimenten zelfstandig uit. De geheime onderzoeksinstelling van het Amerikaanse leger raakt met de jaren in de vergetelheid.

Op een dag krijgt een jong stel een dodelijk ongeluk als ze aan het zwemmen zijn in een voormalig waterbassin dat werd gebruikt als testgebied. Privé-detective Maggie McNamara (Alexandra Paul) wordt ingeschakeld om de twee verdwenen tieners op te sporen. Met behulp van de lokale inwoners en kolonist Paul Grogan (William Katt) vindt ze sporen van het vermiste koppel. Onwetend laten ze water uit een kweekbassin van de piranha's in een nabijgelegen rivier stromen. Daarbij worden ze geobserveerd door de toegeschreden wetenschapster, Baines, die tevergeefs probeert de indringers te stoppen. De catastrofe begint als stroomafwaarts van de rivier de eerste doden beginnen te vallen.

Ondanks alle moeite dreigt de Lost River naar een geliefd toeristengebied te stromen om uiteindelijk uit te monden in een stuwmeer, waarin vele badgasten zwemmen. Als de rivier door de opening van het de stuwdam de strandhotels bereikt, kan dat voor zakenman J. R. Randolph zijn faillissement betekenen.

Kort hiervoor informeert de wetenschapster McNamara en Grogan over het dodelijke gevaar. Het duo probeert het meer te bereiken voor het te laat is, om inwoners en toeristen te evacueren en de stuwdam te sluiten, voordat de school piranha's de aangrenzende zee bereikt. Dit blijkt lastig als naast de ME, die het voorval met alle mogelijke middelen probeert op te lossen, schurk J.R. Randolph (Monte Markham) met de notabelen van de stad een obstakel vormt.

Aan het einde van de film lukt het de gewonde Grogan de in het stuwmeer opgesloten piranha's, die een bloedbad aanrichtten, met giftig afvalwater uit een raffinaderij te doden. Randolph, die het naderende gevaar negeerde, is geruïneerd en pleegt zelfmoord. In één van de laatste scènes uit de film kalmeert de gouverneur in een toespraak de bevolking, zonder te weten of er piranha's zijn die toch de zee hebben bereikt.

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]