Plectrum

Beluister (info)
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Plectrum
Plectrums/plectra (meervoud)
Verscheidene plectrums
Classificatie

accessoire voor tokkelinstrumenten

Gerelateerde instrumenten
tokkelinstrument, banjo, mandoline of gitaar
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Verschillende vormen plectrums

Een plectrum (meervoud: plectrums of plectra) is een plat stukje plastic, been of ander materiaal dat tussen duim en wijsvinger wordt gehouden en waarmee de snaren van een tokkelinstrument zoals een banjo, mandoline of gitaar kunnen worden aangeslagen. De tiende-eeuwse Byzantijnse encyclopedie Suda stelt dat het plectrum in de 6e eeuw v.Chr. is uitgevonden door de Griekse lierdichteres Sappho.

Plectrums worden gemaakt in allerlei vormen, kleuren en diktes. Het langwerpige plectrum hiernaast wordt gebruikt voor een saz. Tegenwoordig is een plectrum meestal van kunststof, maar ook houten en stenen plectrums worden gebruikt. Vroeger werden zij onder andere van schildpadschild vervaardigd. De dikte varieert tussen de 0,38 en 3 millimeter; een specifieke grootte is niet te geven. De keuze voor een plectrum zal mede afhangen van de manier van spelen.

Geluid van een plectrum[bewerken | brontekst bewerken]

Spelen met een plectrum geeft een ander geluid dan met de vingertoppen. Met een plectrum is het contrast in de tonen groter en het geluid is helderder.

Zie de categorie Plectrum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.