Pointe du Hoc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pointe du Hoc
Onderdeel van de Tweede Wereldoorlog
De landingen op Pointe du Hoc, via touwladders naar boven.
Datum 6 juni 1944
Locatie Normandië, Frankrijk
Resultaat Geallieerde overwinning
Strijdende partijen
Verenigde Staten Duitsland
Leiders en commandanten
James Earl Rudder Gerd von Rundstedt
Troepensterkte
225 infanterie
2 slagschepen
200 infanterie
4 machinegewerenopstellingen
6 lege kazematten
1 observatiebunker
Verliezen
77 doden
152 gewonden
50+ doden
40 krijgsgevangenen
Plattegrond van de posities

Pointe du Hoc is een locatie op een klif langs de Normandische kust in Noord-Frankrijk, in Saint-Pierre-du-Mont. De rots bevindt zich tussen Omaha Beach en Utah Beach. Aan de voet ervan bevindt zich een smal keistrand van een tiental meters breed, waarna Pointe du Hoc 30 meter boven de zee uitsteekt.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog werd dit punt bestreken door Duitse bunkers en kanonnen. De Duitsers hadden zes 155 mm kanonnen geïnstalleerd om de landingsstranden te verdedigen. Op 6 juni 1944, tijdens landing in Normandië, was Pointe du Hoc een doelwit van de geallieerden om de bedreigde stranden te vrijwaren van het dreigende geschut van de 155 mm scheepskanonnen. Deze moeilijke en zware missie werd toevertrouwd aan de US 2nd Ranger bataljon onder leiding van luitenant-kolonel James Earl Rudder. Er zou 225 man landen op het strand die de kanonnen moesten vernietigen.

De dagen voorafgaand aan de landing werd Pointe du Hoc zwaar gebombardeerd. Door deze bombardementen hadden de Duitsers de 155 mm kanonnen verder landinwaarts geplaatst, hetgeen de Rangers niet wisten. Om 7 uur in de morgen bereikten de Rangers de voet van de 30 meter hoge kliffen, die door de Duitsers vanuit bunkers werden verdedigd. Met behulp van touwladders en met mortieren omhoog geschoten enterhaken met touwen, slaagden de mannen erin tegen de kliffen op te klimmen, de Duitsers uit te schakelen en een strategische positie in te nemen. Men ontdekte echter dat de kanonnen uit de bunkers weggehaald waren. De Rangers verzamelden zich boven en enkelen gingen op zoek naar de artillerie. Deze werd al vlug gevonden en vernietigd. De lastigste periode kwam na de aanval op de klif. De groep bleef twee dagen geïsoleerd en moest verschillende Duitse tegenaanvallen afslaan om de positie onder controle te houden. In de ochtend van 7 juni bedroeg het aantal inzetbare manschappen 90 tot 100 man, waarvan velen lichtgewond waren. Opgesloten tussen de bunkerresten hadden ze geen voedsel meer en zaten ze krap in hun munitie. Later die dag arriveerden uiteindelijk enkele versterkingen en konden de Duitsers definitief worden teruggedrongen.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

De aanval op Pointe du Hoc is een onderdeel van het computerspel Call of Duty 2, waar de speler een soldaat uit het 2de Rangerbataljon is, die de artillerie moet vernietigen en tegenaanvallen afslaan. Ook in het computerspel Forgotten Hope 2 (een Battlefield 2 modificatie) kan de speler kiezen om aan zijde van de geallieerden of de asmogendheden te vechten. De film The Longest Day bevat eveneens scènes over de aanval op de kliffen van Pointe du Hoc.

Vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig is het mogelijk Pointe du Hoc gratis te bezoeken. Het terrein is na 76 jaar nog steeds als een maanlandschap bezaaid met diepe kraters. Tussen deze kraters, die zijn veroorzaakt door beschietingen van de geallieerden, liggen nog kapotte delen van de Duitse bunkers. Enkele van deze bunkers staan nog geheel of gedeeltelijk overeind. Er is een gedenkteken en museum opgericht, gewijd aan de bloedige slag die er heeft plaatsgevonden. Het Pointe du Hoc Federal Monument, heeft een naaldvorm en is gebouwd op de schietbegeleidingspost. Het monument is volledig toegankelijk voor bezoekers. Men kan de bunker op de punt bezoeken om een zicht te hebben over de zee die voor de Pointe Du Hoc ligt. Op het dak staat het monument. Werkzaamheden hebben plaatsgevonden die de vuurgeleidingsbunker moesten beschermen tegen de erosie. Het project werd uitgevoerd door de American Battle Monuments Commission en kostte 4.375.000 dollar.

Zie de categorie Pointe du Hoc van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.