Poliep (gezwel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een poliep is een zwelling met een bepaalde vorm, namelijk dikker aan het uiteinde dan aan de basis ('gesteeld'). De meeste poliepen zijn goedaardig hoewel maligne ontaarding bij sommige vormen (dikke-darmpoliepen) weleens voorkomt. Poliepen bevinden zich meestal in de holte van een orgaan. Poliepen komen voor in onder meer het maag-darmkanaal, de neus- en de neusbijholten, het strottenhoofd, in de baarmoeder en op de baarmoedermond.

De aanwezigheid van goedaardige poliepen wordt polypose of polyposis genoemd.

Oorzaken[bewerken]

  • Neuspoliep: door een lokale (chronische) allergische ontsteking zwelt het slijmvlies ter plaatse op, en vormt het uiteindelijk een slijmvlieszakje. Dit zakje vult de holte in kwestie. De poliep kan worden behandeld door medicatie, zoals neussprays als fluticason (Flixonase) en mometason (Nasonex) of tabletten (Prednison) of kan operatief worden verwijderd.
  • Darmpoliep: oorzaak onbekend. (Soms in familiaire vorm: familiaire adenomateuze polypose).
  • Stembandpoliep: door verkeerd stemgebruik, overbelasting of ontsteking ontstaat een beschadiging van het slijmvlies van de stemband. Roken is een co-factor in het ontstaan van de stembandpoliep. Ter plaatse van deze beschadiging scheurt het slijmvlies steeds verder uit tijdens stemgeving wanneer het geen rust krijgt en ontstaat een vochtophoping te vergelijken met een blaar. Wanneer deze blaar langere tijd aanwezig is, verbindweefselt deze. Deze verbindweefseling tezamen met vochtophoping wordt poliep genoemd. Een dergelijke poliep kan een klein steeltje hebben (pedunkel), dan wel een brede basis op de stemband (sessiel).

Verwijdering[bewerken]

Het verwijderen van poliepen wordt poliepectomie of polipectomie genoemd.